De beste regio's voor witte wijn in Italië
Italiaanse witte wijn wordt vaak uit de verkeerde regio's gedronken. Uit Piemonte, omdat daar de beroemde barolo vandaan komt. Of uit het alom bekende Toscane. Of uit het zuiden, omdat mensen daar met vakantie gaan.
Maar de beste witte wijnen van Italië worden daar niet gemaakt. Wel in de minder bekende noordoostelijke uithoek van het land, vlakbij Kroatië en Slovenië. Deze wijnstreek heet Friuli, en heeft een van de laagste oogstrendementen van Italië. Dat maakt meteen een groot verschil in het glas. Het is een van de redenen waarom Friuliaanse wijnen van sauvignon blanc zo gegeerd zijn bij goed geïnformeerde wijnliefhebbers. Heel wat sauvignons van Sancerre en Pouilly-Fumé zinken erbij in het niet. De Friulianen beschouwen deze druif trouwens als inheems. Dat horen ze niet graag in Frankrijk. Een andere druif is friulano, die zonder discussie inheems is. Er worden strakke, geconcentreerde, mineralige, complexe wijnen van gemaakt. Vroeger heette ze "tocai friulano", maar dat moest van Europa veranderen, omwille van de verwarring met de Tokaj-streek in Hongarije. Een andere inheemse druif is ribolla gialla. Ze wordt niet tot de categorie der nobele druivenrassen gerekend, maar goede wijnbouwers slijpen er juwelen van.
Eveneens in het koelere noorden ligt Alto Adige, ook Süd-Tirol genoemd, omdat in deze streek, die staatkundig tot Italië behoort, hoofdzakelijk Duits wordt gesproken. Tot de Eerste Wereldoorlog maakte Südtirol immers deel uit van Oostenrijk. Toen werden er ook al wijnen gemaakt, die veel bijval kenden bij de adellijke families in Wenen. Maar in 1918 ging het gebied als oorlogsbuit naar Italië, vandaag is het officeel tweetalig. De wijnen zijn een mix van Duitse efficiëntie en Italiaans temperament: zuiver, precies en rechtlijnig, en tegelijk vol en rijp. Pinot blanc, pinot gris, sauvignon blanc en chardonnay leveren hier witte wijnen, die tot de beste van Italië behoren.
Tussen beide voornoemde wijnstreken ligt Veneto, een smeltkroes van ruim 30 witte druivenrassen, waaronder de plaatselijke garganega-druif die mooie resultaten geeft, onder meer in de witte Soave.
De meest verrassende streek voor witte wijn is Sicilië, dat weliswaar in het uiterste zuiden van Italië ligt, maar als eiland van de verkoelende invloed van de zeewind geniet. Boeiende inheemse druivenrassen voor witte wijn zijn catarratto, grillo, zibibbo en inzolia.
Invoerders:Licata ( Diepenbeek )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
Vinvino ( Sint-Truiden )
Quality Wines ( Veurne )
Global Wineries ( Kapellen )