Duidt de vermelding vieilles vignes op een betere wijn?
Zelden bekijken we wijn als een consumptieproduct dat verkocht moet raken. Maar het is wel zo. Vandaar dat wijndomeinen, net zoals voedingsbedrijven, vermeldingen op dat product plaatsen die de kooplust moeten aanwakkeren. Zoals de term "vieilles vignes" (oude wijnstokken).Terwijl voor vele voedingsproducten de vermelding "nieuw!" aantrekkelijk is, blijkt dit voor wijn eerder het tegenovergestelde te zijn. Het rijke verleden van een wijndomein, foto's van oude wijnkelders, de mythe rond oude gerijpte wijnen: het wordt allemaal geassocieerd met kwaliteit. En dus ook oude wijnstokken.
Nu klopt het wel dat de wijnstok, naarmate hij ouder wordt, betere wijn levert. Een oude wijnstok produceert immers minder druiven. En doordat al het voedsel en de energie die de wijnstok uit de natuur haalt, verdeeld moet worden over minder druiven, worden die druiven rijper en intenser van smaak. In de wijnbouw is kwaliteit omgekeerd evenredig met kwantiteit.
Maar hoe oud zijn die "vieilles vignes" dan precies? Een wijnstok kan 100 jaar oud worden. En wijn van zulke eeuwelingen kan uitmuntend zijn, dat heb ik al ervaren met bijvoorbeeld de wijn "Les Servières" van Domaine d'Aupilhac uit Languedoc (voor de liefhebbers: verkrijgbaar bij www.wijnen-dekok.com).
Maar die wijnen zijn zeldzaam. De meeste wijndomeinen denken immers niet alleen aan kwaliteit, ook aan rendabiliteit. Vandaar dat ze hun wijnstokken vanaf een bepaalde leeftijd systematisch vervangen, net omdat ze minder druiven produceren en er dus minder wijn van gemaakt kan worden. Die leeftijd verschilt van domein tot domein. Algemeen wordt aangenomen dat een wijnstok vanaf 50 jaar economisch niet meer rendabel is. Maar er zijn domeinen die hun stokken al vanaf 25 à 30 jaar vervangen, en toch een wijn uitbrengen met "vieilles vignes" op het etiket. Wettelijk wordt er immers geen specifieke leeftijd vereist. Domeinen gebruiken de term vaak gewoon voor hun wijn die gemaakt werd van de oudste wijnstokken uit hun wijngaard. Op die manier onderscheiden ze hem van andere wijnen uit hun gamma, en kunnen ze hem duurder verkopen.
Tegelijk is het mogelijk een wijn van oude wijnstokken te drinken waarop die vermelding helemaal niet staat. Zo wordt een grand cru classé uit Bordeaux van de oudste wijnstokken uit de wijngaard gemaakt, terwijl die van de jongste wijnstokken als goedkopere "tweede wijn" wordt uitgebracht. Maar nergens staat dat specifiek vermeld.
Mag ik u nog een beetje meer in verwarring brengen? Jonge wijnstokken blijken in hun eerste productiejaren ook bijzonder goede wijn op te leveren, omdat er dan eveneens minder opbrengst is. Krijgen we binnenkort dus ook een flash met "nieuw!" op wijnflessen?