Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Uw ideale wijnkelder in kastformaat?

Bloeiende business in wijnkasten

Naast de wereldwijde business in wijnflessen is er ook een bloeiende nevenbusiness ontstaan: van wijnkasten tot complete sleutel-op-de-deur-wijnkelders.

Wijnliefhebbers hebben niet alleen veel geld over voor wijn, ze zijn nadien ook nog bereid veel geld uit te geven om die geliefde wijnen in de beste omstandigheden te bewaren en te laten rijpen. Want ook in de fles blijven wijnen evolueren. Er komen geuren en smaken vrij die je nooit bij jonge wijnen kan ervaren: de zogenaamde "tertiaire aroma's", die aan kreupelhout, humus, paddenstoelen en truffel doen denken. Er treedt ook een versmelting van zintuiglijke sensaties op. Zoet, zuur en bitter raken volledig vervlochten. Het eikenhout waarin de wijn bij de aanvang van zijn leven werd gelagerd, integreert zich in het fruit. De bittere tannines lossen als het ware op in een zijdeachtige structuur (tenminste als de druiven mooi rijp waren). En ook de textuur van de wijn evolueert: hij wordt nobeler en fluweliger, je ervaart een gevoel van eenheid en volmaakt evenwicht. Kortom: er is een "nieuwe wijn" ontstaan, die vele wijnliefhebbers zodanig in verrukking brengt dat ze het de moeite waard vinden om daar extra geld voor uit te trekken. Want om deze opperste staat van wijngenot te bereiken, moet de wijn wel in de meest gunstige omstandigheden bewaard worden: in een ruimte vrij van trillingen en geuren, met voldoende luchtcirculatie, in het donker, in een constante temperatuur tussen 12 en 15° en een luchtvochtigheid van minimaal 60% (om te vermijden dat de kurken uitdrogen en krimpen, zodat er lucht in de fles komt en de wijn oxideert). Dat zijn heel wat parameters, die niet iedereen zomaar kan bijeenbrengen. Want zelfs als je huis een kelder heeft, dan nog is het niet zeker dat die kelder precies beantwoordt aan al deze criteria. Waardoor je moet investeren in een systeem om de temperatuur en de luchtvochtigheid te regelen en constant te houden, wat op zijn beurt noodzaakt om water en warme lucht te kunnen afvoeren naar buiten. Wellicht moet je dan ook de toegangsdeur tot je kelder isoleren, en misschien zelfs de muren. Je moet een goede luchtcirculatie voorzien om te vermijden dat de kelder muf gaat ruiken, en dat zich schimmels zouden ontwikkelen. En o ja, je moet ook nog nissen voorzien om je flessen in te leggen. Belangrijke keuze: wil je nissen voor verschillende flessen van één soort, of liever een rangeersysteem waarbij elke fles zijn aparte plaats heeft? Uit welk materiaal moeten die nissen of rekken bestaan? Er zijn er in hout (dat dan weer zodanig behandeld moet zijn dat het niet rot en bestand is tegen parasieten), in metaal (waar je dan weer voor roest moet opletten), in lavasteen, tufsteen, beton ...

Afijn, er komt zoveel kijken bij de inrichting van een wijnkelder dat wijnliefhebbers al eens een simpeler oplossing overwegen: een wijnkast waarin alle noodzakelijke eigenschappen automatisch en electronisch geregeld worden. Zoiets heeft niet de charme van een kelder, maar de condities zijn wel ideaal. En het is vaak de enige oplossing voor wie geen kelderverdieping heeft. Bijkomend voordeel is dat je in zo'n kast, als ze voldoende groot is, verschillende temperatuurzones kan hebben: bijvoorbeeld een zone voor wijnen die je langer wil bewaren, en verschillende zones voor champagnes en witte wijnen die je drinkklaar wil hebben. Zelfs voor rode wijnen kan een zone met de ideale schenktemperatuur voorzien worden. In de meeste huizen is de zogenaamde "kamertemperatuur" namelijk te hoog (die term dateert immers uit de tijd toen er nog geen centrale verwarming bestond), en elke wijnliefhebber weet dat een zorgvuldig bewaarde wijn volledig teniet wordt gedaan als hij te warm wordt geschonken. Uiteraard zijn niet alleen vermogende particulieren een doelgroep, de meeste restaurants – zelfs zij die over een eigen wijnkelder beschikken – hebben dergelijke kasten nodig om altijd een voorraad wijnen op schenktemperatuur klaar te hebben. (Eigenlijk wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen zogenaamde bewaarkasten om wijnen op lange termijn te bewaren, klimaatkasten met meerdere temperatuurzones voor de middellange termijn en serveerkasten om wijnen slechts voor korte tijd op schenktemperatuur te bewaren. Maar er bestaan ook mengvormen.)

 

Vroeger werden zulke gesofistikeerde wijnkasten slechts door een beperkt aantal gespecialiseerde firma's gemaakt (zoals Caveduke, Climadiff, Cavavin en EuroCave). Vandaag hebben de grote merken van huishoudelectro zich ook op deze markt gestort. Dat hebben ze alleen maar gedaan omdat ze merkten dat de vraag alsmaar groeide. Daardoor kan je nu wijnklimaatkasten kopen bij bekende merken als Miele, Liebherr, AEG-Electrolux, Bosch, Samsung, Bauknecht, Ariston, Siemens, Scholtès en Smeg. De keuze is ruim: van "wijnkoelers" voor 6 tot 12 flessen (met een speciaal programma voor witte en voor rode wijn), over wijnkasten met een capaciteit van 100 tot 200 flessen, naar kasten voor meer dan 300 flessen met liefst zes verschillende temperatuurzones, zodat de maniakale wijnliefhebber voor al zijn wijnen de ideale schenktemperatuur kan instellen. Prijzen schommelen tussen 250 en 5000 euro, dat kan al tellen. Wens je uittrekbare roosters om de wijnen makkelijker te kiezen? Een electronisch waarschuwingssignaal als er met de temperatuur iets scheelt of als het licht binnenin aan blijft? Een deur met dubbele isolatie? Een anti-vibratiesysteem? Een actieve koolstoffilter voor de toevoer van frisse lucht? Een anti-geurfilter? Een anti-bacteriesysteem? Een alarm en een anti-diefstalsysteem? Het kan allemaal. Wil je de wijnen door een glazen deur (met UV-bescherming!) zien liggen? Of wil je ze integendeel afschermen van nieuwsgierige blikken?

Qua estetisch uitzicht is de markt ook enorm geëvolueerd: je kan vandaag kiezen tussen alle mogelijke decoratieve stijlen, van hoogst rustiek tot high tech.

Wekt het verwondering dat de Verenigde Staten de verst geëvolueerde markt zijn voor dergelijke wijnbewaarsystemen? Wijnkasten zijn daar zelfs uitgegroeid tot complete "walk-in cellars", een soort van enorme verplaatsbare kubusvormige kast waarin je kan binnenwandelen en die binnenin compleet ingericht werd als een wijnkelder, inclusief nissen, een tafel om te degusteren, een spuwemmer (met afvoer van de uitgespuwde wijn), een regeling voor klimaat en luchtvochtigheid, een speciale gedempte verlichting, een alarm- en anti-diefstalsysteem ... Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt op maat gemaakt voor de wijnliefhebber, als die er maar voldoende geld voor veil heeft.

Maar ach, als je eenmaal een groot kapitaal aan wijn hebt opgebouwd, dan moet je daar toch zorg voor dragen?