Zuid-Afrika verlegt zijn grenzen
Sommelier Bram Lemmens ging proeven en brengt verslag uit.
Vorige week organiseerde Wine Wise een degustatie van Zuid-Afrikaanse wijnen in samenwerking met Wines Of South Africa (WOSA). Ik ging proeven in Sir Kwinten in Lennik en in Dock’s Café in Antwerpen. Tussendoor vroeg ik aan organisator Sybille Troubelyn waarom ze nu juist kiest voor Zuid-Afrikaanse wijnen.
“Jaarlijks organiseren we met Wine Wise een Alumni Diner voor onze studenten en andere wijnliefhebbers. In het verleden kwamen wijnlanden als Oostenrijk, Japan en Spanje reeds aan bod, maar omdat we er onlangs de wijngaarden mochten bewonderen, was de keuze dit jaar vanzelfsprekend Zuid-Afrika", vertelt Sybille.
Zuid-Afrika is namelijk bezig aan een ware renaissance. Sinds het einde van Apartheid, en dus het einde van de internationale invoer/uitvoer-boycot, zijn er in de wijnindustrie enorme inspanningen geleverd om de kwaliteit van de wijnen terug op peil te brengen. “Het land kan nu profiteren van zijn underdog-positie en staat klaar met jonge, getalenteerde en creatieve wijnmakers. Vol zelfvertrouwen gaan ze op zoek naar de beste wijngaarden en het beste terroir om hun druiven te telen.”
En dat kan je proeven! De wijnen die geserveerd worden zijn stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit, ze zijn niet zwaar of log, maar springlevend, complex en aromatisch. De sommeliers kiezen voor totaal verschillende combinaties in de twee restaurants. Dit geeft telkens weer andere, unieke ervaringen. Maar wat mij vooral opvalt is de “eigen stijl” van wijnmaken. Er is geen sprake van een “Bourgogne-stijl Chardonnay” of een “Loire-stijl Chenin Blanc”. De wijnmakers zijn creatief en kiezen er resoluut voor een eigen, unieke stijl te ontwikkelen.
Voor de wijnmakers is naast creativiteit het respect voor de natuur uiterst belangrijk. Zuid-Afrika is dan ook een pionier op het vlak van biodiversiteit. Veel druiventelers kweken ook bloemen, groenten of ander fruit om een goede hygiëne in de wijngaard en een natuurlijk evenwicht te bekomen, hetgeen zich steeds weer manifesteert in de wijn.
Na afloop blijf ik nog met één vraag zitten: is dit nu nieuwe of oude wereld?
“Het is moeilijk om van Nieuwe of Oude wereld te spreken, het is eigenlijk beter om van noordelijk halfrond en zuidelijk halfrond te spreken”, zegt Sybille, "Simon Van Der Stel, startte het eerste wijndomein in Constantia al in 1685. Dat wil zeggen dat het land al meer dan 300 jaar ervaring heeft met wijnmaken en dus kan er niet gesproken worden van een “nieuw” wijnland. Wat wel zo is, is dat de wijnbouw er nu heropleeft. En hoewel wijnmakers tradities respecteren, deinzen ze niet terug voor vernieuwing.”
De moed, de vernieuwing, het inzicht en de creativiteit zorgen ervoor dat een land dat jaren kreunde onder financieel isolement, als een feniks uit de as herrees, en ons vandaag kan verrassen met wijnen van uitzonderlijke kwaliteit én eigenheid. Een voorbeeld voor vele ander wijnlanden, ook in de “oude” wereld.