Hoe houd je een wijnglas vast?
Toon mij hoe je je wijnglas vasthoudt, en ik zal je zeggen welk type wijndrinker je bent. Is dat een boude bewering? Lees vooral verder.
Wie met opengesperde hand de kelk van het glas omklemt, daarover kan ik kort zijn: die heeft niets te zoeken bij de wijnminnende mensheid. Dit is werkelijk de foutste manier om een wijnglas vast te nemen - al is "pakken" in dit geval een meer geschikte term. Let op: het gaat hier niet noodzakelijk om iemand die slechts goedkope bocht drinkt. Nee, ik heb deze ordinaire glasgreep al kunnen vaststellen bij lieden die flink wat duiten spenderen aan hun wijn. En die in gezelschap wel eens op luidruchtige wijze hun kennis over deze nobele drank etaleren. Maar zelden heb ik van hen iets gehoord waaruit ik zou kunnen opmaken dat zij waarlijk iets van wijn kennen, of waarachtig van wijn houden. Finesse en schakering merken ze nooit op, kracht en alcohol daarentegen brengen hen in vervoering. Echt aandachtig voor wat in hun glas zit, zijn ze niet. Dat kan ook moeilijk: hun hand zit in de weg.
Een categorie die nauw aanleunt bij de vorige, houdt het glas eveneens vast bij de kelk, maar op een andere manier: de kelk rust op de horizontaal uitgestrekte handpalm, terwijl de steel zich tussen twee vingers bevindt. Dit zie ik vaak bij vrouwen die de echtgenote zijn van een man uit de eerste categorie. Wellicht vinden ze dat er een mannelijke en vrouwelijke manier bestaat om een wijnglas vast te houden, en dat de hunne de elegantere versie is, aansluitend bij hun eigen elegante verschijning. Meestal hoor je hen nooit iets over wijn zeggen, behalve dat hun man een kenner is.
Een derde manier tref je aan bij het gevaarlijkste type onder de wijndrinkers: hij die denkt er alles van te kennen, maar er eigenlijk niets van kent. Dit personage neemt het glas vaak vast bij de voet. Dit is al even fout als bij de kelk, maar het kan wel een indruk van klasse en elegantie wekken, alsook van een zekere afstandelijkheid, die erop wijst dat de persoon de tijd zal nemen om het edele vocht in alle objectiviteit te bestuderen alvorens een gefundeerd oordeel de wereld in te sturen. Maar een echte kenner wil ook zijn wijn walsen in het glas. Om de aroma's los te maken, en zo gradueel zijn oordeel over de wijn op te bouwen. Maar heeft u al eens geprobeerd om dat te doen als u het glas bij de voet vasthoudt? Op dit punt valt ons personage door de mand: de wijn spettert over de glasrand. Gelukkig keek net op dat ogenblik niemand.
Nee, er is maar één juiste manier om het wijnglas vast te houden: bij de steel. Dat oogt elegant, de inhoud van de kelk is volledig zichtbaar en je kan de wijn makkelijk walsen in het glas. En ... het is ook de manier die zich het best leent om de wijn te proeven. Niet onbelangrijk als je een wijnliefhebber beweert te zijn.