Dat was onlangs de commentaar van ons hele proefcomité toen we nog maar ’s een ons toegestuurd staal aan een blinde tasting onderwierpen.
Alsbelangrijkste importeur van Spaanse wijnenworden wij immers bijna dagelijks gecontacteerd door nieuwe Spaanse domeinen die hun vloeibare kinderen aan ons willen toevertrouwen voor verdeling in België.
De meeste worden niet geproefd, wegens niet interessant, maar als we dan toch ’s flessen proeven van een domein dat op het eerste gezicht interessant lijkt, wordt 95% afgevoerd.
Zijn wij dan moeilijk ? Helemaal niet.Het moet gewoon heel goed zijn ?…
Waarom deze inleiding die onze werkwijze opclickbait-achtige manier aantoont? Wel, heel simpel, omdat ik u vandaaghet tegenovergestelde wil voorstellen!
Heerlijk, uniek, ragzuiver, mineralig en erg lekker,en dan nog zeer betaalbaar ook!!
Gemaakt doorCesar, de neef van Raúl Pérez, op het familiedomeinCastro Ventosa.
Ik had deze onlangs op een tasting en was ongelooflijk onder de indruk. Dit is de village-wijn van dit zeer bekende domein, waar het voor Raúl Pérez allemaal begonnen is. De “village” in kwestie is Valtuille de Abajo. Deze wijn is een coupage van verschillende wijngaarden en druivensoorten. Met in hoofdzaakMencía, aangevuld met watTintorera,BastardoenPalomino.
Maar wat een heerlijk glas!
Ik geef toe: voor mijn privé-kelder verzamel ik meestal een aantal flessen van hun Grand cru’s, zoalsVitoriana,Cepas Centenarias,RapolaoofVillegas. Met meestal ook een “grand cru-prijskaartje”…
Maar van deze wijn voorminder dan 20 euro, heb ik er dadelijk 12 voor mezelf gehouden. Want deze wijn is fantastisch om nu te drinken, maar kan ongelooflijk nog 10 jaar ouderen.
Zo verfijnd, elegant, mineralig, bijna etherisch Atlantisch.
Deze wijn is nog nooit zo goed geweest. We hebben bovendienminder dan 300 flessen van 2021,wat een jaar was met een beperkte productie.
Blijkbaar heeft ook Parker geproefd wat ik proefde:
94/100
"The village red 2021 Valtuille Vino de Villa is a blend of different vineyards that were vinified separately—Mencía, Garnacha Tintorera, Trousseau and other whites. It fermented with 30% full clusters in oak vats for 60 days with indigenous yeasts and matured in 225-, 400- and 500-liter used barrels for 12 months. It has 12.97% alcohol and great balance and freshness, with a tender mouthfeel and a certain lightness. It has the finesse and the more elegant tannins of the year. 12,000 bottles produced."