Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Het domein Joan d'Anguera: te goed voor de appellatie Montsant

31 augustus 2024

Het domein Joan d'Anguera: te goed voor de appellatie Montsant


Een onwaarschijnlijk verhaal!
Topdomein uit de appellatie gegooid!

Altaroses, nu in superpromo 10+2

De Anguera Broers Josep en Joan zijn trouw aan hun roots: geboren en getogen in Montsant, waren ze pioniers in hun regio.
Het is hun vader Josep Sr. die ervoor zorgde dat ze een goede opleiding kregen en van jongsaf in de wijngaard mee werkten. Jammer genoeg heeft hun vader ons veel te vroeg verlaten.
Joan en Josep waren nauwelijks begin de 20 toen hij overleed en ze er plots alleen voorstonden.

Onvervaard deden ze eer aan de erfenis van hun vader:

de oudste en beste wijnstokken van de Montsant-appellatieverzorgen én er topwijnen van maken met veel karakter, maar in het begin eerder technisch en vooral op concentratie en extractie, heel erg jaren 90.

Net zoals ze trouwens op de oenologie-faculteit geleerd hadden.
 
 
 
Gaandeweg leerden ze bij en proefden ze wijnen van over de hele wereld. Met de passie en de onrust die in zich hadden, besloten ze in 2010 om het roer om te gooien: ze gingen volledig voor biodynamie. 

Vanaf dan waren hun wijnen veel fijner en eleganter, maar hadden ze ook nog maar de helft van de opbrengst van daarvoor.

Ze konden immers geen fytosanitaire producten meer gebruiken én hun wijnen werden daardoor ook duurder.
Wij werken al met hen sinds 1994, toen hun vader nog leefde. Na de ommekeer keerden vele van hun importeurs wereldwijd hen de rug toe.

Wij juichten hun nieuwe inzichten echter toe en zijn hen steeds gevolgd, hoe moeilijk het commercieel soms ook was.

Gedurende meer dan 10 jaar maakten zij deze stijl en oogstten vroeg om fraîcheur te behouden, wat wij noemen de non-interventionistische stijl, door anderen vaak natuurwijnen genoemd. En hun wijnen werden elk jaar beter.
 

"De grote ommekeer"

 
In 2019 echter kwam er een nieuwe ommekeer: zij hadden hun oogst midden september al achter de rug en gingen op bezoek bij Emmanuel Reynaud van het beroemde Château Rayas in Châteauneuf-du-Pape. Zij deden met hem de oogst en hun ogen gingen open: hij werkte exact op dezelfde manier als hun grootvader zaliger werkte vroeger.

En stug en overtuigd van de kwaliteit van hun wijngaarden, besloten ze om terug het roer om te gooien: geen vroege oogst en non-interventionisme, maar klassieke wijnen zoals hun grootvader en Reynaud deden.

Van het ene jaar op het andere veranderden ze weer en deze keer voor altijd: de oogst gebeurt bij hen nu als laatste van de hele regio: de druiven (vooral Garnatxa) zijn dan ook zeer rijp, tot bijna rozijntjes.
Ze oogsten dan de druiven en vinifiëren met 100% trossen. Maar de takjes van de trossen zijn op dat moment rijp, zodat deze juist Mediterraan karakter bijbrengen ipv groenige toetsen die men zo vaak vindt bij te vroeg geoogste druiven.

Daarna wordt alles samen gevinifieerd, alweer zonder tussen te komen. Alles gebeurt op natuurlijke manier, zonder ook maar iets toe te voegen. Enkel sulfiet bij het bottelen.

Zoals vele van onze klanten weten is het resultaat spectaculair: omdat ze zo lang wachten, is er nog minder opbrengst (oogst tussen begin en midden oktober), en ook de kleur is veel lichter (door de takjes), maar het fruit en Mediterraan karakter is zo overweldigend én lekker, dat wij intussen nog grotere fan van hen zijn geworden: hier worden de beste Mediterrane Garnatxas van de wereld gemaakt!
 

"De middenvinger was het vanzelfsprekend antwoord"

 
Om een lang verhaal kort te maken: 2020 was hun eerste jaargang in deze nieuwe stijl: ragfijn, met zeer veel karakter.
2021 was zelfs nog beter, maar de kleur was ietsje lichter omdat het meer geregend had.

En dan kwam 2022: bij het voorstellen van de wijn aan de appellatie-raad werd de Altaroses 2022 afgekeurd als te licht van kleur en dus geen typiciteit van de regio…

Soms staan wij nog versteld van de domheid en kortzichtigheid van sommige appellaties. Maar wat nog erger is: van de onkunde en onwetendheid over wat echt goed en typisch is.
Dit is Montsant zoals vroeger: Mediterraan en rijp, maar toch verfijnd en elegant. Dat combineren kunnen alleen de allergrootsten.

Stel u dus hun ontzetting voor toen de appellatie zei dat ze hun Altaroses 2022 moesten bijkleuren, omdat hij te licht van kleur was. 

De middenvinger was het vanzelfsprekende antwoord van de 2 broers. Hoe zouden ze ooit hun wijnen gaan bijkleuren!!??
Ze hadden geen andere keuze dan uit de appellatie te stappen, met pijn in het hart, want ze waren het oudste domein van de D.O. Montsant. 
 
"Topspul aan een kleine prijs"
 
Dat is ook de reden waarom deze Altaroses 2021, de laatste met het contra-etiket van Montsant, in promo is. 

Zij kregen immers een audit van de appellatie in juni dit jaar, verplicht zolang ze wijnen van de D.O. Montsant in hun magazijnen hadden.

Daarom moest deze Altaroses 2021 vlug weg, zodat de domme burocraten van de appellatie niets meer te zoeken hadden in hun bodega.
Et voilà: zodoende kunnen wij u deze fantastische Altaroses 2021 aanbieden in een superpromo voor heel de zomer.
Geniet ervan want dit is topspul, en nu bovendien aan een kleine prijs!
 
Normale prijs + levering : 257,80 €
Nu in superpromo met gratis levering : 201,71 €
 

Koop hier uw superpromo:

 

 

Celler Joan d'Anguera
 Altaroses 2021

Superpromo 10+2 gratis

D.O. Montsant
(de laatste keer) ?
 

201,71 €

Bestel hier
 

Zie hier ook de andere topwijnen van de Anguera’s:

 

 

Celler Joan d'Anguera
Finca l'Argatà 2020

D.O. Montsant

 

40,98 €

Bestel hier
 

 

 

Celler Joan d'Anguera
l'Hostal 2017
D.O. Montsant
 

91,79 €

Bestel hier
 

 

 

Celler Joan d'Anguera
Planella 2022
D.O.C. Rioja
 

21,14 €

Bestel hier
 
Ontdek alle wijnen van Joan d'Anguera hier




Invoerder
La Buena Vida
Verlipark, Unit B.1.26, Lichtstraat z/n
2400 Mol
tel. 014/45.13.03
info@labuenavida.be
www.labuenavida.be