Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnrestaurant/bar/winkel Refter

Refter

De tijd is voorbij dat sterrenchefs zich alleen goed genoeg voelen om in sterrenrestaurants te koken. Het publiek laat duidelijk weten wat het wil: kwaliteit in het bord, informele sfeer èn redelijke prijzen. In het crisisjaar 2009 kwam de brasserie van driesterrenchef Geert Van Hecke net op tijd. Het talent van een topkok, gebracht in een toegankelijke brasserie: ik sta er eigenlijk verbaasd over dat die combinatie zo zeldzaam is.

De spijskaart is evenwichtig samengesteld, met keuze uit verschillende smaakregisters, en concurrentiële prijzen. De superdeal is hier echter het driegangenmenu, waarbij je kan kiezen uit zes voor- en hoofdgerechten en een drietal nagerechten.

Van Hecke heeft zijn huiswerk volledig gemaakt: de huischampagne is van het voortreffelijke merk Jacquesson. De wijnkaart is beperkt maar goed, met (zeldzaam voor een brasserie) enkele gerijpte wijnen tegen aanvaardbare prijzen.

Gemarineerde makreel met een infusie van Oosterse kruiden toonde meteen het grote vakmanschap van Van Hecke, zowel in productkeuze als in bereiding. Kraakvers, zuiver van smaak, zijdezachte textuur, pittige accenten, kortom: zalig!

"Paling in 't groen" eet je zelden zo goed als hier: smakelijke stukken ontgrate paling, met de juiste gaartijd, in een fijne saus met fraîcheur, nog versterkt door een frisse salade met venkel.

Hutsepot "Royal" is ook zo'n klassieker waarbij Van Hecke erin slaagt smaak, lichtheid en elegente presentatie te combineren. Vier botermalse stukken van het Berkshire-varken (rug, wangen, spek en worst) prijken in al hun glorie op een mooi versmolten mengeling van savooikool, spruitjes, wortel en aardappel.

Twee stukken van zwartpootkip aan het spit oogden wat schraal, zo alleen op het bord. Maar de kwaliteit was onberispelijk, net zoals de salade en de frieten die (ook al zeldzaam voor een brasserie) naar aardappel smaakten.

Voor het dessert kon je kiezen tussen een stuk brie, gemarineerde ananas of versgebakken perentaart.

Van Hecke heeft drie Michelinsterren, en dat maakte mij misschien nog kritischer dan gewoonlijk. Maar ik kon maar één eerlijke conclusie trekken: deze kwaliteit tegen deze prijs is uitzonderlijk in Vlaanderen.

 

 


Gegevens
Refter
Molenmeers2
8000Brugge
tel. 050/44.49.00
www.dekarmeliet.be