Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnrestaurant/bar/winkel 't Notarishuys

't Notarishuys

Hoe vaak heb ik dit scenario al meegemaakt? Nieuw restaurant gaat open, jonge kok kookt de pannen van het dak, lovende kritieken stromen binnen, punten en sterren volgen. Maar dan wordt de automatische piloot ingeschakeld. Dezelfde kunstjes worden herhaald, de creativiteit valt weg, de routine sluipt in de borden.

't Notarishuys volgde een heel ander parcours. Sinds 2004 timmeren Bert Boussemaere, de kok, en zijn echtgenote Jessica stil en rustig aan hun culinaire weg. Ze konden rekenen op een solide vertrekbasis: een prachtige notariswoning in het centrum van Diksmuide, eigendom van de ouders van Jessica. Boussemaere heeft in de keuken gestaan bij Wynants en Goossens, als leerschool is dat niet mis. Een eerste bekroning voor hun geduldige maar gestage werk kwam er in 2009: een "bib gourmand" van Michelin. Zet u schrap voor een zeldzaam moment: ondergetekende is het met Michelin eens.  

Ik had al een goed gevoel bij de huischampagne Lenoble (11 € per glas) en de hapjes vooraf: vers, precies en verzorgd, helemaal in lijn met het interieur en de bediening. Intussen kon ik vaststellen dat de prijzen bij de onderkant van de markt horen, zeker omdat je voor elke gang keuze hebt tussen drie à vier gerechten (35 en 48 € voor drie en vier gangen, lunch voor 17 €). In plaats van de vaak teleurstellende formule van menuwijnen verkiest sommelier Bram Lemmens om betere wijnen per glas te schenken (6 à 10 €). Laat hem gerust zijn gang gaan: zijn keuzes waren altijd raak.

Ik ben doorgaans wat achterdochtig bij de term "huisgemaakt", je ziet hem bij elke slager om de hoek. Maar deze huisgemaakte wildpastei verraadde de hand van een goede kok, en ook de begeleiding van gepekelde groenten met crème van Oud Brugge-kaas en compote van ui was perfect.

"Gebraden wilde fazant" verscheen verrassend in een variant op de Marokkaanse pastilla, weliswaar in een open versie, bovenaan met krokante aardappelschijfjes in rozetvorm, en daaronder een barokke mengeling van stukjes fazantenvlees, witloof, boschampignons, puree en saus. Te smeuïg en te rijk naar mijn smaak, maar hey, widder zin in West-Vlaanderen toch?

Ik had zulke smeuïgheid eerder verwacht van het "stoofpotje van varkenswang" met aardpeer, schorseneer en een saus met mosterd, maar dat verscheen net in een meer beheerste uitvoering met afgelijnde smaken: schitterend.

De nagerechten (verloren brood met appel, citroen en karamel, en crême brulée) sloten deze maaltijd in stijl af.

Bert Boussemaere verliest zich niet in frivoliteit: hij kookt gedegen met verse producten van goede herkomst, en zijn uitvoeringen zijn foutloos. Je vertrekt hier met het aangename gevoel dat je prima kwaliteit voor je geld kreeg.


Gegevens
't Notarishuys
Koning Albertstraat39
8600Diksmuide
tel. 051/50 03 35
www.notarishuys.be