Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is dit de meest verfijnde wijn van Priorat?

30 november 2024

Is dit de meest verfijnde wijn van Priorat?


Terroir al Límit 2022
Ter plaatse geproefd, wat een finesse!


Vorig weekend waren we op bezoek met ons team in Priorat bij Dominik Huber in het mooie kleine wijndorp Torroja en proefden stuk voor stuk de 2022’s.

Heel het team en vooral ikzelf waren danig onder de indruk.

Hij stond en staat voor de meest elegante en verfijnde stijl van Priorat-wijnen, volledig bio-dynamisch en heeft ook steeds de hoogste scores van de hele regio!

Maar deze keer was het bezoek toch bijzonder omdat hij sinds 2021 volledig “eikvrij” werkt. Hij vinifieert en lagert zijn wijnen niet langer op vaten of foudres, maar wel volledig op cement.

Er komt dus geen hout meer aan te pas!

Een serieuze stap in de vinificatie en voor ons toch even slikken toen hij ons dat vorig jaar meedeelde.  Maar sinds dit weekend kunnen we meer dan gerust zijn. Vroeger waren zijn wijnen al de perfecte expressie van het mineralige terroir van Priorat, maar nu, zonder houtlagering, is het allemaal nog verfijnder en mineraliger geworden.

Indrukwekkend!
Bovendien wordt alles met volle trossen verwerkt. Geen ontristing meer dus.
2 gedurfde maar toch wel doordachte stappen.

Ook Gutiérrez, die Spanje proeft voor R.Parker, is onder de indruk:
topscores stuk voor stuk!

 

Koop ze hier:

Let op! De aantallen zijn in 2022 zeer beperkt.
Maximum 6 flessen per klant.

 

 

 

 

Terroir al Límit
Dits del Terra 2022

D.O.Q. Priorat

(90 fl. beschikbaar,
max 6 per klant)

73,18 €

Bestel hier
R. Parker 95+/100:
It's always interesting to compare wines from the different vineyards, and the 2022 Dits del Terra is unusually floral and silky. The Cariñena vines planted 60 years ago at 300 meters above sea level are south-facing, and the wine achieved 13.5% alcohol and a pH of 3.7. This was quite surprising, a warmer place in a warmer year delivered a more elegant, fresh, floral and aromatic wine. Cariñena can sometimes surprise you like that. It matured in concrete and is nicely textured with fine-grained tannins, with grip, energy and balance. It's a surprising version of this wine that transcends the character of the year. 
 

 

 

 

 

Terroir al Límit
Arbossar 2022

D.O.Q. Priorat

(90 fl. beschikbaar,
max 6 per klant)

73,18 €

Bestel hier
R. Parker 95/100:
The 2022 Arbossar comes from the north-facing vineyard planted in 1910 that names the wine, a 1.6-hectare steep plot, one of the oldest in the region, at 400 meters above sea level on slate and granite soils. The full clusters fermented with indigenous yeasts, and the wine matured in concrete for eight months. It has a moderate 13.5% alcohol with a pH of 3.6 and mellow acidity. This is very Cariñena, with its rustic side, with character, some earthy notes, hints of herbs, berries and flowers and a mineral, iron-like note developing with time in the glass. It has power and energy, medium ripeness and very fine tannins, with a very balanced mouthfeel.
 

 

 

 

 

Terroir al Límit
Les Tosses 2022

D.O.Q. Priorat

(42 fl. beschikbaar,
max 6 per klant)

237,97 €

Bestel hier
R. Parker 97/100:
The top Cariñena 2022 Les Tosses followed a similar vinification and élevage as the rest of reds from 2022, with a light and short fermentation with indigenous yeasts and eight months in concrete. It also has similar parameters as its siblings, some 13.5% alcohol, a pH of 3.68 and 4.6 grams of acidity. It's a Cariñena of finesse and subtleness that's nuanced and complex. It has notes of wild berries, flowers, an earthy touch and hints of tree bark and pine needles. It's medium-bodied with fine-grained tannins and good grip.
 

 

 

 

 

Terroir al Límit
Les Manyes 2022

D.O.Q. Priorat

(54 fl. beschikbaar,
max 6 per klant)

237,97 €

Bestel hier
R. Parker 97/100:
A pure Garnacha Peluda from a high-altitude vineyard at 800 meters above sea level on limestone soils in the Montsant mountain, The 2022 Les Manyes is a pure Garnacha Peluda from vines that were planted 60 years ago, from a high-altitude vineyard at 800 meters above sea level on limestone soils in the Montsant mountain. It fermented with full clusters and indigenous yeasts for seven to eight days. The wine matured in concrete for eight months. It's delicate, pale, ethereal, elegant, floral and perfumed, quite primary with purity of flavors. It has certain lightness, subtle flavors and a dry finish.
 
Lees hier hoe Terroir Al Límit Priorats meest zeldzame en hoogst scorende wijnen creëerde
 
Ontdek hier alle wijnen van Dominik Huber
 
 

Zet onze VIP eindejaarsdegustatie reeds in uw agenda

Meer informatie volgt binnenkort... houd onze agenda en socials in de gaten voor meer details




Invoerder
La Buena Vida
Verlipark, Unit B.1.26, Lichtstraat z/n
2400 Mol
tel. 014/45.13.03
info@labuenavida.be
www.labuenavida.be

 



Zoek



2024