Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Italiaanse witte wijnen: ideaal bij asperges

31 mei 2023

Italiaanse witte wijnen: ideaal bij asperges


Cari amici e amiche,
Lieve genieters van het lekkere leven,

Het is weer de tijd van het jaar waarin we vol verwachting uitkijken naar de witte kopjes die boven de grond uitsteken. En dan rijst de vraag: welke wijn serveren we bij asperges? Want laten we eerlijk zijn, met hun kenmerkende minerale, zwavelachtige aroma en een vleugje bitterheid in de smaak, is niet elke wijn geschikt.

We zijn op zoek naar een wijn die de aardse smaken van de asperges weerspiegelt, een volle witte wijn met rijke smaken en voldoende mineraliteit. Maar uiteraard hangt de keuze ook af van de bereidingswijze van de asperges!

Asperges à la flamande zijn een echte klassieker in onze keuken. Een perfecte match hiervoor is een witte wijn op basis van de druiven Arneis, Erbaluce of een cool-climate Chardonnay.
Kies vooral voor een wijn zonder of met een zeer lichte houtopvoeding, zodat de pure smaken goed tot hun recht komen. Als je daarentegen risotto serveert met witte of groene asperges, is een subtiel houtgelagerde Arneis of Gavi ook een uitstekende keuze.

Voor gegrilde witte of groene asperges adviseer ik een witte wijn met een uitgesproken mineraliteit, waarbij je bijna de kalkbodem proeft. Een Langhe Rieslingpast hier perfect bij, net als wijnen op basis van de Timorasso of de Gavi "pur sang".
Deze druiven worden verbouwd op klei-kalkgronden rond Tortona en Gavi, en vormen een geweldige combinatie met gegrilde asperges.

KLIK HIER Invoerder
Pura Passione
Eekhoornstraat 35
9100 Sint-Niklaas
tel. 0479 93 04 30
info@purapassione.be
www.purapassione.be

 Zoek2024