Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bestaat er een wijnglas dat geschikt is voor elke wijn?

wijnglazen & accessoires

Bestaat er een wijnglas dat geschikt is voor elke wijn?

Producenten en verkopers van wijnglazen doen ons graag geloven dat we voor elke wijn een ander wijnglas nodig hebben. Dat doet namelijk meer glazen verkopen.

Ze wijzen dan op de grootte en vorm van het glas, die verschillend zouden moeten zijn naargelang van de wijn die je erin schenkt. Claus Riedel, de stichter van het gelijknamige merk van wijnglazen, beweerde zelfs glazen te ontwerpen die de wijn naar een bepaalde plaats in de mond leiden. Zo zou zijn glas voor zoete wijn de drank naar de zijkanten van de tong sturen, waar de zuren het best worden waargenomen en daardoor meer smaakevenwicht ontstaat. Zijn glas voor riesling, een wijn met veel zuren, zou er dan weer voor zorgen dat de wijn vooraan op de tong belandt, waar het fruitige zoet beter tot expressie komt. Enzovoort.

Door al die verhalen en adviezen zijn we langzaam maar zeker bekeerd tot een religie die onder meer voorschrijft dat voor witte wijn een kleiner glas nodig is dan voor rode wijn, voor bourgogne een ronder glas dan voor bordeaux, voor rioja nog een ander glas, en voor schuimwijn - afhankelijk van de tijdsgeest - een coupe, een fluitglas of een slank tulpvormig wijnglas. Maar is dat allemaal wel zo?

Ik betwist zeker niet dat het wijnglas belangrijk is. Al was het maar door het psychologische effect ervan. Een mooi wijnglas straalt verfijning en elegantie uit, en dat straalt af op de beleving van de wijn. Een lange, slanke steel en een fijne glasrand versterken dat gevoel van raffinement en kwaliteit. Een wijnglas moet ook voldoende ruim zijn, zodat de aroma's tot hun recht komen. Met een kelk die bovenaan licht naar binnen toe loopt: zo worden de aroma's als het ware verzameld op de plaats waar je het glas aan de neus en de mond zet. Ook belangrijk vind ik dat een glas licht weegt: het moet aanvoelen alsof je alleen de wijn optilt. Verder moet een glas natuurlijk blinken van netheid en vrij van geuren zijn, maar daar moet je zelf voor zorgen.

Wat heb je verder eigenlijk nodig als een wijnglas al deze kenmerken verenigt? Bijkomende regeltjes beginnen dan al snel op snobisme te lijken. Of, vaker nog, op een verkoopspraatje.

De wereldbekende Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson - Master of Wine en auteur van het standaardwerk The Oxford Companion to Wine - is tot dezelfde conclusie gekomen: als een wijnglas voldoet aan enkele basisvoorwaarden, maakt het niet zoveel uit welke wijn je daaruit drinkt. En daarom heeft ze, samen met een Londense designer en onder het motto "One glass for every wine", een wijnglas ontworpen dat ons moet toelaten om ongeremd van alle wijnen van de wereld te genieten. En daar gaat het bij wijn toch om?

 

Het wijnglas van Jancis Robinson is verkrijgbaar bij vinetiq.eu.

 

 

 


Gegevens
Domein van Bever - Boechoutlaan221
1853Strombeek-Bever
tel. 02/263.63.22
www.vinetiq.eu