Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediƫnten en gerechten

Andouillette


Uiteraard neem je de andouillette met het keurlabel AAAAA (Association Amicale des Amateurs d'Andouilette Authentique).
Andouillette is immers een worst van ingewanden, en dan respecteer je best strikte regels (onder meer op het vlak van hygiëne).
De uitgesproken, bestorven geur en smaak van andouillette en de rubberachtige textuur van de inhoud, maken dat andouillette hevige voor- en tegenstanders heeft.

Diezelfde polarising vind je terug in de culinaire begeleiding. Sommigen verkiezen andouillette met smeuïge aardappelpuree en gestoofde groenten (stijl rode en witte kool), anderen zweren bij het frisse tegendeel daarvan, zoals een pittige frisse salade.

Hetzelfde zie je in de wijn: je kan kiezen voor een wijn die aansluit bij het smaakprofiel van de andouillette, of integendeel een wijn die het contrast opzoekt.

Wijnen in harmonie zijn wijnen uit zuidelijke regio's van druivensoorten als syrah, grenache en mourvèdre.

Wijnen in contrast zijn jonge frisse wijnen in de stijl van beaujolais of cabernet franc, of zelfs witte wijnen van pinot blanc, silvaner en pinot gris (eerder de drogere pinot grigio uit het noorden van Italië).

In de streek van Troyes, een van de Franse regio's waar andouillette een specialiteit is, zweert men bij de combinatie met champagne.

Daartussenin kan een rosé uit Provence of Spanje ook een goede keuze zijn.