Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Natuurlijke schuimwijnen

wijntips

Natuurlijke schuimwijnen

Trend

De trend van de natuurwijnen brengt automatisch met zich mee dat er ook schuimwijnen op een natuurlijke manier gemaakt worden. Dat wil zeggen: van wijnstokken die niet chemisch behandeld werden in de wijngaard, en zonder toevoeging van artificiële additieven in de wijnkelder.

Pet'nat

De natuurlijke schuimwijn die vandaag de harten van vele wijnliefhebbers heeft veroverd, is de pet'nat (de afkorting van pétillant naturel). In trendy bistro's verdrong hij het glas champagne als aperitief, ook al omdat hij beduidend goedkoper is.
Toch wordt deze nieuwe hippe schuimwijn gemaakt volgens een heel oude methode: de "méthode ancestrale" die honderd jaar vóór de champagnemethode ontstond. Daarbij wordt een witte wijn tijdens de gisting al gebotteld, waardoor hij zijn gisting verderzet in de gesloten fles. Omdat er tijdens de gisting koolzuurbelletjes gevormd worden, blijven ze gevangen in de fles, zodat het resultaat een sprankelende wijn is.
Vaak ziet de pet'nat er wat troebel uit, omdat de gistresten (die smaak geven) niet verwijderd worden. Tevens wordt hij, in tegenstelling tot champagne, niet aangezoet. Pet'nat mag dan een Franse benaming zijn,  hij wordt ook in andere landen gemaakt.

Biodynamische champagne

Door het succes van de pet'nat zouden we bijna vergeten dat er ook andere natuurlijke schuimwijnen bestaan, zoals biodynamische champagnes. Die worden volgens de zogenaamde "méthode champenoise" gemaakt. Daarbij wordt eerst een witte wijn gemaakt, die pas na zijn volledig voltooide gisting gebotteld wordt. Aan die wijn wordt dan suiker en gist toegevoegd zodat er een tweede volledige gisting met koolzuurbelletjes ontstaat in de fles. De sprankeling is dan ook krachtiger dan bij een pétillant naturel, waar slechts één gisting plaatsvindt.

 Alternatieven voor champagne

Ook buiten de regio Champagne worden biodynamische schuimwijnen gemaakt volgens de champagnemethode. Maar omdat de termen "champagne" en "méthode champenoise" wettelijk beschermd zijn, vind je op de etiketten de benaming "méthode traditionnelle" of "méthode classique" ("metodo classico" in het Italiaans, "metode tradicional" in het Spaans, "traditionelle Flaschengärung" in het Duits). Ook de Spaanse cava wordt volgens de champagnemethode gemaakt. Maar omdat de grote cavahuizen onderling strijden om de laagste prijs, heeft een aantal topcavahuizen zoals Gramona zich verenigd onder het kwaliteitslabel "Corpinnat".

Geproefd en goedgekeurd

- Casa Coste Piane, Valdobbiadene Prosecco, Italië - € 14,90 - divino.be
Een prosecco die helemaal anders is dan de klassieke variant: lichtjes sprankelend zoals een pet'nat, en troebel omdat hij ongefilterd is en daardoor meer smaak heeft.

- La Biancara "Garg 'n' Go", Veneto, Italië - € 14,90 - divino.be
Angiolino Maule, pionier van de natuurlijke wijnbouw in Italië, maakt deze natuurlijke schuimwijn van de lokale druif garganega op vulkanische bodem.

- Vigneto San Vito "Orsi", Umbrië, Italië - € 14,90 - divino.be
Een jong gepassioneerd koppel maakt deze authentieke biodynamische schuimwijn zonder filtering van de druif pignoletto op 200 meter boven de zeespiegel

- Castello di Cigognola "3 Pop!", Rosato Frizzante, Pavia, Italië - € 16,75 - wijnhuisvandenbulcke.be
Een schuimwijn van de blauwe Piemontese druif barbera is op zich al zeldzaam, maar deze rosé pet'nat is in alle opzichten uniek

- Bott Geyl "Paul-Edouard", Crémant d'Alsace, Frankrijk - € 18,95 - wijnhuisvandenbulcke.be
Uitmuntende biodynamische schuimwijn extra brut, gemaaakt volgens de champagnemethode van chardonnay, pinot noir en pinot blanc, met twee jaar kelderrrijping.

- Celler del Roure "Les Danses", Valencia, Spanje - € 23,06 - labuenavida.be
Dit uitmuntende wijndomein in het zuiden van Spanje maakt deze verrassend frisse rosé pet'nat van de lokale druif mando, die 2 jaar op zijn gistresten gerijpt heeft.

- Johanna Markowitsch "Pétillant naturel", Carnuntum, Oostenrijk - € 23,70 - wijnhuisvandenbulcke.be
Deze dochter van een grote naam uit de Oostenrijkse wijnbouw (Gerhard Markowitsch) maakt deze voortreffelijke rosé pet'nat van pinot noir en sankt laurent.

- Viñátigo "Pet'nat", Tenerife, Spanje - € 26,89 - labuenavida.be
Wijnmaker Jesús Méndez herontdekte de autochtone druiven van Tenerife, zoals in deze pet'nat van listán blanco van 100 jaar oude wijnstokken op vulkanische bodem. 

- Vina Stekar "Emma", Slovenië - € 29,25 - winesoutoftheboxxx.be
Extra brut zonder toegevoegde sulfiet, gemaakt volgens de champagnemethode met de lokale druif rebula, ter ere van de zuster van de stichter van dit familiedomein.

- Gramona, Corpinnat, Penedès, Spanje - vanaf € 29,60 - labuenavida.be
Dit biodynamische cavahuis in het hart van de cavastreek behoort bij de top van Spanje, en kan zelfs de vergelijking doorstaan met de top van Champagne.

- Alessandra Divella "Metodo Classico", Lombardije, Italië - € 36 - decanto.be
Deze jonge wijnmaakster maakt alleen schuimwijn van haar kleine wijngaard van 2 hectare: 100% chardonnay, 33 maanden gerijpt, het niveau van een topchampagne.

 

 


Invoerders:
Divino ( Dendermonde )
La Buena Vida ( Mol )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
Decanto ( Asse )
Wines Out Of The Boxxx ( De Pinte )
Gegevens domein
Natuurlijke schuimwijnen