Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Het Eenvoudigste Wijnboek ter Wereld

wijnboeken & magazines

Het Eenvoudigste Wijnboek ter Wereld

Wijn, eindelijk eenvoudig uitgelegd.

Dit is het boek dat ik zelf had willen lezen toen ik mij voor wijn begon te interesseren. Maar ik heb zo'n boek nooit gevonden.

De meeste boeken en teksten over wijn zijn immers geschreven door kenners. En vaak weten die niet meer wat een niet-kenner precies nodig heeft om wijn te leren kennen en begrijpen.
Ze maken het ook vaak ingewikkelder dan het eigenlijk is. Ik verdenk ze er wel eens van dat ze hun kennis graag mysterieus houden.
Het verleent je immers een zekere status om "wijnkenner" te zijn. Die status zou in waarde verminderen als iedereen in staat zou zijn om wijn te begrijpen.

Lange tijd is wijn een elitaire drank geweest, een drank voor de rijken. Nu is het een massaproduct geworden, bereikbaar voor iedereen. Maar de kennis over wijn is dat nog niet.  

 Het opzet van dit boek is nu net om wijnkennis heel toegankelijk te maken. En ik ben ervan overtuigd dat ook kenners er nog iets van kunnen opsteken. Sommigen beschikken immers over een zodanig grote hoeveelheid kennis, verspreid en gefragmenteerd, dat zij door de bomen het bos niet meer zien. Dat zij al die kennis nooit gebundeld hebben gezien in een coherente synthese.

Het boek behandelt wijn in vijf hoofdstukken:
1. In het wijnglas: hoe je een goede wijn herkent
2. In de wijngaard: hoe een wijn begint met goede druiven
3. In de wijnkelder: hoe van druiven wijn wordt gemaakt
4. In de wijnhandel: hoe je beter wijn kan kiezen
5. In gezelschap: hoe je meer van wijn kan genieten

 

Gegevens
Het Eenvoudigste Wijnboek ter Wereld
www.borgerhoff-lamberigts.be