Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ontmoeting met Martin Orliac, zoon van de legendarische Jean Orliac van Domaine de l'Hortus

wijnnieuws

Ontmoeting met Martin Orliac, zoon van de legendarische Jean Orliac van Domaine de l'Hortus

Jean Orliac begon met niets. Geboren in 1947 studeerde hij af als landbouwingenieur. Hij wilde absoluut werken in de natuur, met de grond, met zijn handen. Toen de wijnbouw in Languedoc nog nergens stond, huurde hij enkele hectaren wijngaard in Pic Saint Loup. Vandaag weet iedereen dat dit een uitzonderlijk terroir is, toen stond Jean Orliac (foto) met die overtuiging alleen. Van bij de aanvang was hij vastbesloten om hier niet zomaar een wijn te maken, hij wilde een wijn waarop hij fier kon zijn, waarop zijn streek ook fier kon zijn. Hij is bijgevolg altijd met grote zorgvuldigheid te werk gegaan, en dat proef je in zijn wijnen, zelfs in de goedkoopste van het gamma.

In de loop der jaren slaagde Jean Orliac erin verschillende hectaren in zijn streek aan te kopen en andere bij te huren. Vandaag bezit hij ongeveer de helft van de 60 hectaren die zijn Domaine de l'Hortus omvat. Maar ook de overige 30 hectaren, die hij nog huurt, bewerkt hij zelf. Hij wilde altijd volledige controle, van de wijnstok tot het eindproduct. Alleen zo bouw je een wijndomein voor de lange termijn, en dat is wat hij nastreefde. Een domein dat hij kon overdragen aan de volgende generaties.

 Nu zit die volgende generatie voor mij, in de persoon van Martin Orliac, zijn jongste zoon (30) die sinds 2009 de vinificatie heeft overgenomen. Hij bewondert zijn vader en heeft alles van hem geleerd. Zijn twee oudere broers werken ook mee op het domein, de ene in de wijngaard, de andere in de verkoop. Ook zijn zus werkt mee, zij zorgt voor het onthaal van bezoekers, de administratie en de financies.

"En zeggen dat mijn vader en moeder vroeger alles alleen deden", zegt Martin, "Ik begrijp nog altijd niet hoe zij dat voor elkaar kregen, tesamen met het opvoeden van hun vier kinderen."

In totaal werken nu 16 mensen voltijds op het domein. Jean Orliac heeft van het Domaine de l"Hortus een succes gemaakt. De wijnen worden uitgevoerd naar de hele wereld en krijgen overal lovende commentaren. Volkomen terecht.

"Ik heb nu de taak om dit levenswerk van mijn vader verder te zetten", zegt Martin, "En ik neem die taak heel serieus."

Dat bewijst hij. Om te beginnen met de rosé, die slechts 8 € kost maar meteen het streven naar kwaliteit van dit domein illustreert, uitblinkend in zuiverheid, finesse en aromatische precisie. Wat een verschil met de meeste andere rosés die uit het Franse zuiden komen! Daarna volgen twee witte. De eerste is een blend van verschillende druivenrassen (roussanne, viognier, sauvignon blanc, sauvignon gris, chardonnay, petit manseng), ze vormen verrassend een volkomen harmonieuze eenheid. De tweede (de "Grande Cuvée") is een blend van chardonnay (60%), viognier (30%) en roussanne (10%), een echte gastronomische wijn met romige textuur en (zoals bij elke wijn van dit domein) een vibrerende mineralige fraîcheur. Domaine de l' Hortus ligt dan ook in een relatief koele streek in dit warme zuiden. Ook in de rode wijnen zijn er twee cuvées, net zoals de witte heten ze "Bergerie de l'Hortus" en "Grande Cuvée". Beide zijn ze gemaakt van syrah, grenache en mourvèdre, maar in een lichtjes andere verhouding (meer mourvèdre in de Grande Cuvée, meer grenache in de Bergerie).

Ik had al vaker wijnen van Domaine de l'Hortus gedronken, ik bestel ze vaak als ik ze op de kaart van een restaurant zie staan, en ik heb er ook altijd in mijn eigen wijnkelder liggen. Maar nog nooit had ik ze allemaal tegelijk, één na één, geproefd. Het bevestigt alleen maar wat ik al dacht: dit domein ontgoochelt nooit.

We proefden de wijnen in het restaurant Cent pour Cent in Sint-Katelijne-Waver. Hun zuiverheid en precisie sloten naadloos aan bij de zuivere, precieze keuken van Axel Colonna-Cesari, die sinds de opening, twee jaar geleden, zijn kleurrijke en levendige culinaire stijl nog verder heeft verfijnd en soms uitpuurt tot enkele ingrediënten, zoals in een waarlijk fantastisch gerecht met knolselder, ganzenlever en truffel. Daarbij werd de rode Bergerie de l' Hortus geschonken: een verrukking.

Invoerders:
Quality Wines ( Veurne )
toegevoegd op 28.03.2013