Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Urban wineries in ons land

wijnnieuws

Urban wineries in ons land

Eigenzinnig

Wijn wordt doorgaans gemaakt in landelijke gebieden. Maar nu rijzen er ook wijnkelders in stadscentra op. Vaak gerund door eigenzinnige wijnmakers die de geldende wijnregels vrolijk met de voeten treden. Met als resultaat verrassend goede en originele wijnen.

Lokaal

Urban wineries ontstonden vanuit de groeiende trend naar lokale producten. Maar omdat je in een stad geen druiven kan telen, worden de druiven aangekocht buiten de stad, en zelfs in andere landen. Dat is ongebruikelijk, maar niet verboden: een urban winery is niet onderworpen aan de regels van een beschermde wijnstreek. De eerste urban wineries doken rond de eeuwwisseling op in de Verenigde Staten, dan volgden Europese steden als Parijs, Londen en Amsterdam. Tot de trend ook ons land bereikte, waar vandaag drie urban wineries actief zijn: in Brussel (Gudule Winery), Luik (Luyck Urban Winery) en Antwerpen (De Wijnfaktorij).

Brussel

Gudule Winery - genoemd naar Sint-Goedele, de patroonheilige van onze hoofdstad - koopt alleen biologisch geteelde druiven uit verschillende landen (Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk). Die worden ongedwongen met elkaar vermengd tot de best mogelijke wijn. Eigenaar Thierry Lejeune komt uit de drukkerijsector, maar zijn grote droom was wijn maken. Een domein in het buitenland was echter niet haalbaar. Dus dacht hij: als ik niet naar een wijngaard kan gaan, dan laat ik de wijngaarden naar mij komen.

Luik

Katrien en Joris Dubois, zus en broer, afkomstig uit Limburg, kopen hun druiven ook in het buitenland, en creëren daarmee in alle vrijheid hun wijnen onder het label van European Union Wine. Onder hun boetiek en wijnmakerij liggen prachtige gewelfde en geklasseerde kelders uit de zestiende eeuw, waar de wijnen rijpen in eikenhouten vaten en proeverijen georganiseerd worden.
Katrien, een industrieel ingenieur landbouw, heeft een wijngaard van één hectare aangeplant in de Ardennen. Daar wil ze later wijn van maken, al zal dat maar een klein deel zijn van de tien ton buitenlandse druiven die ze nu jaarlijks verwerken.

Antwerpen

Patrick Nijs, eigenaar van De Wijnfaktorij, teelt al zijn druiven zelf in zijn eigen wijngaarden in Vlaams-Brabant en in Reet, en werkt daarbij heel natuurlijk. Dan vervoert hij ze naar zijn urban winery vlakbij de Grote Markt, waar hij er wijn van maakt zonder additieven. Nijs, een ingenieur milieutechnologie, gaf jarenlang een culinair magazine uit, tot hij besloot om in Frankrijk een opleiding tot wijnbouwer te volgen. Hij werd wereldberoemd in Vlaanderen toen een van zijn rode wijnen geselecteerd werd door El Celler de Can Roca in Spanje, al tweemaal uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.

Geproefd en goedgekeurd

- "Afterwork en terrasse" - € 14,90 - gudule-winery.brussels.
Van Franse sauvignon gris en Spaanse verdejo werd deze levendige witte wijn gemaakt, met aroma's van citrus en een mooi evenwicht tussen frisheid en rondheid.

- "Retour du Marché" - € 15,90 - gudule-winery.brussels.
Een ongewone, intense mix van zes druiven uit Zuid-Frankrijk, Beaujolais, Bordeaux en Toscane, o.m. geschonken in het tweesterrenrestaurant La Paix in Brussel.

- "Effervescence au Palais" - € 24,90 - gudule-winery.brussels.
Gemaakt zoals champagne zonder aanzoeting, met pinot noir en auxerrois uit de Elzas en grüner veltliner uit Oostenrijk: een unieke schuimwijn uit de Europese hoofdstad.

- "Trente et Un" - € 16,90 - luyck-urban-winery.be.
Chardonnay uit Bourgogne en Hongarije met riesling uit Duitsland: deze witte wijn, gerijpt op eikenhout, is vol en complex genoeg om bij vis en gevogelte te schenken.

- "Salto" - € 16,90 - luyck-urban-winery.be.
Sangiovese, cabernet sauvignon, merlot en petit verdot: met deze druiven uit Toscane werd deze mooie kruidige wijn gemaakt en gerijpt in historische kelders in Luik.

- "Chansaar" (wit en rosé) - € 25 - wijnfaktorij.be.
"Fine wine from Belgium" staat op het etiket, helemaal terecht: natuurlijk gemaakt met Belgische druiven, niet gefilterd, veel smaak, verrassend intens en geschakeerd.

 

 

 


 


 


 


 

 

 

toegevoegd op 21.01.2023