Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zijn er ook wijngemeenten die fuseren?

wijnnieuws

Zijn er ook wijngemeenten die fuseren?

 

Tijdens de laatste Semaine des Primeurs in Bordeaux - de jaarlijkse hoogmis van het meest recente oogstjaar - vernam ik verrassend nieuws, een primeur als het ware: de appellations Moulis en Listrac zouden fuseren tot één appellation Moulis-Listrac.

Kent u Moulis en Listrac? Beide wijngemeenten liggen in een streek van Bordeaux die Haut-Médoc wordt genoemd. Daar komen alle grands crus classés vandaan (op één na), geconcentreerd in vier wereldbekende wijngemeenten: Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. Bij gebrek aan zo'n grand cru classé hebben Listrac en Moulis altijd in de schaduw van hun vier buurgemeenten gestaan. Zouden ze met een fusie nu eindelijk als vijfde evenwaardige wijngemeente erkend worden naast de Grote Vier?

Moulis heeft immers twee châteaux die best wel aanspraak kunnen maken op de prestigieuze en commercieel interessante titel van grand cru classé: Chasse-Spleen en Poujeaux. Twintig jaar geleden is daar een derde domein bijgekomen: Branas Grand Poujeaux van de Limburger Justin Onclin. Hij kocht toen dit verwaarloosde domein, dat pal tussen Chasse-Spleen en Poujeaux is gelegen. En bracht het naar hetzelfde niveau. "Zelfs naar het niveau van een grand cru classé", wist de Engelse wijnschrijver Neil Martin te melden.

Waarom heeft het die titel dan niet? Omdat de lijst van grands crus classés al sinds 1855 definitief vastligt. Er kan dus geen kasteel meer bijkomen, en evenmin uit verdwijnen. Wat natuurlijk onlogisch is. Afhankelijk van wie een wijndomein leidt, kan de kwaliteit van een wijn immers danig veranderen. Er zijn altijd perioden geweest waarin sommige kastelen hun klassering niet meer waard waren, en andere hun plaats in de lijst eigenlijk verdienden. Maar in Bordeaux is één zaak niet voor negotiatie vatbaar: het klassement van 1855.

Justin Onclin laat het niet aan zijn hart komen. Hij heeft met Arjen Pen, een ingeweken Nederlander met een onblusbare passie voor wijn, een sterke directeur aangeworven. En heeft zijn domein gestadig uitgebreid van 6 naar 20 hectare. Kan dat nog verder groeien nu Moulis grotere ambities heeft?  

Pen toonde mij enkele wijngaarden in Moulis die hij wel zou willen maar die er compleet verwilderd bij lagen. "Ze behoren toe aan twee zussen die hier samenwonen", vertelde hij, "Ze doen er niets mee maar willen toch niet verkopen." Zouden ze wachten op het moment dat de grotere appellation Moulis-Listrac officieel goedgekeurd wordt? Van ons, Belgen, kunnen ze alvast leren dat fusies op het laatste moment nog altijd afgeblazen kunnen worden.

 
toegevoegd op 12.06.2022