Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wordt er ook wijn van druiven gemaakt in Japan?

wijnnieuws

Wordt er ook wijn van druiven gemaakt in Japan?

 

Tijdens de Olympische Spelen in Japan vroeg ik mij af welke wijn er tijdens officiële recepties werd geschonken voor niet-atleten. Was het rijstwijn, beter bekend als sake? Of werd er ook uitgepakt met Japans nieuwste trots: wijn van druiven? Dat Japanners gretige afnemers van westerse druivenwijn zijn, dat wist u ongetwijfeld. Minder bekend is dat zij nu zelf ook druivenwijn maken, meer bepaald van de eigen autochtone druif koshu.

Deze witte wijn wordt gemaakt zoals de westerse wijn die wij kennen, maar is toch heel anders: een bleke, haast transparante kleur, bijna als zuiver water, en in geur en smaak subtiele impressies van sake, lychee, yuzu en witte bloemen. Vrij complex dus, maar de aroma's springen niet uitbundig uit het glas: koshu moet het hebben van subtiliteit en raffinement, niet van kracht en flamboyante expressie.

In tegenstelling tot de meeste Europese druivenrassen, is koshu niet afkomstig van de  moedersoort vitis vinifera, het is er een verre neef van. Vandaar dat deze wijn geurt en smaakt zoals geen enkele andere wijn die we kennen. Door zijn lage alcoholgehalte past hij bovendien bij deze tijd. En bij de trend naar gezonder en lichter eten. Zo is hij de ideale begeleider van sushi en rauwe vis, en ook van groenten die nog licht knapperig zijn. Vegetariërs: ontdek koshu!

De koshudruif bestaat in Japan al duizend jaar, ze belandde er via de Zijderoute doorheen Centraal-Azië. Maar terwijl ze eigenlijk een wijndruif is, werd ze gewoon als tafeldruif gegeten. Omdat de technieken om wijn te maken toen nog niet gekend waren. Rijstwijn wordt in Japan al gemaakt sinds 300 vòòr Christus, maar de eerste druivenwijn kwam er pas in de tweede helft van de negentiende eeuw. Aanvankelijk wilde het Japanse publiek er niet van weten. Maar de laatste jaren gaat de consumptie ervan omhoog, terwijl die van sake achteruit boert. Vooral koshu is er een trend geworden, die stilaan zelfs overwaait naar het westen. Zo komen de Japanse producenten van koshu nu elk jaar samen in Londen op de Koshu of Japan Annual Trade and Press Tasting, om hun wijnen voor te stellen aan de Europese markt. Het Britse wijnmagazine Decanter heeft al Gold en Silver Medals uitgereikt aan koshuwijnen.

Door het groeiende succes worden vandaag in Japan ook wijnen van andere druiven gemaakt, zoals merlot en cabernet sauvignon (bekend van Bordeaux) en chardonnay en pinot noir (bekend van Bourgogne). Er wordt zelfs schuimwijn volgens de champagnemethode geproduceerd. Geef mij toch maar koshu.

 

 

 

 

 
toegevoegd op 24.10.2021