Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Heeft Poetin gelijk met zijn sjampanskoje?

wijnnieuws

Heeft Poetin gelijk met zijn sjampanskoje?

 

Deze zomer besliste president Poetin dat alleen schuimwijn uit de Russische wijngaarden champagne genoemd mag worden in Rusland: "sjampanskoje" in het Russisch. Op slag waren Franse champagnehuizen die exporteren naar Rusland, in overtreding: ze moesten het etiket van hun flessen aanpassen. Kreten van verontwaardiging werden gretig geventileerd door de Europese media: wat dacht die Russische president wel? Welnu, die dacht gewoon: ik doe hetzelfde als wat Franse champagnehuizen al sinds mensenheugnis doen, namelijk hun commerciële belangen beschermen.  

Zo zijn ze erin geslaagd de Europese Unie voor hun kar te spannen door alle Europese schuimwijnen die niet uit de streek Champagne afkomstig zijn, te verbieden om de term champagne te gebruiken, alsook alle afgeleiden die daaraan doen denken (zoals champaña). De productiemethode op zich kon niet verboden worden, maar het gebruik van de term "méthode champenoise" wel. In de rest van de wereld is dat moeilijker afdwingbaar, maar advocaten van de champagnehuizen speuren toch wereldwijd naar producenten die een verwijzing naar champagne maken, en worden afgedreigd met een proces.

Is het dan niet normaal dat een streek haar streeknaam beschermt? De wijnboeren uit het Zwitserse dorpje Champagne vonden alvast van wel: zij vermeldden hun dorpsnaam op het etiket. Maar ook zij kregen advocaten van de champagnehuizen over de vloer en moesten ermee stoppen.

Het belangrijkste argument waarmee de champagnehuizen schermen, is de superieure kwaliteit van hun schuimwijn, afkomstig van hun unieke terroir en eeuwenlange savoir-faire. Maar waarom komt er dan zoveel minderwaardig spul uit deze streek? Dat mag zich wel "champagne" noemen, terwijl het minder goed is dan heel wat schuimwijnen uit andere streken en landen. Zoals ... Rusland.

De media gingen nogal kritiekloos mee in de minachtende Franse commentaren over de "zoetige sjampanskoje uit de Sovjettijd." Ik ben in de Russische wijngaarden geweest, en ik kan u verzekeren dat die Sovjettijd daar al lang vervlogen is. De wijnhuizen zijn er state-of-the-art en de schuimwijn die er volgens de champagnemethode wordt gemaakt, hoeft niet voor de Franse onder te doen.


Hoe kan het ook anders? Franse oenologen en champagnemakers werken ter plaatse mee aan de productie ervan. Vandaar dat de West-Vlaamse wijnhandelaar Dimitri Bonte, getrouwd met een Russische, niet twijfelde om "sjampanskoje" in te voeren. "Russian champagne" staat er op zijn website. Maar goed dat ze dat in Champagne niet weten.  

 

 

 

 

 

 
Invoerders:
Start2Taste ( Waregem )
toegevoegd op 26.09.2021