Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waait er een nieuwe wind door Zuid-Afrika?

wijnnieuws

Waait er een nieuwe wind door Zuid-Afrika?

Toen de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft, ging de wereldmarkt open voor de Zuid-Afrikaanse wijnen. Daardoor zagen we in winkelrekken en op wijnkaarten plots een nieuw wijnland opduiken, dat snel ingeburgerd raakte. Maar voor wie dacht het land nu wel te kennen: onlangs proefde ik enkele wijnen die me deden beseffen dat er alweer een nieuwe wind waait doorheen Zuid-Afrika.

"Er is een nieuwe generatie aangetreden die de kwaliteit nog verder opdrijft", zegt Steven Kempenaers die me de wijnen liet proeven, "Deze nieuwe wijnmakers reizen de wereld rond en doen overal ervaring en inspiratie op. Elk jaar ga ik minstens één keer naar Zuid-Afrika, en telkens weer word ik verrast door nieuwe ontdekkingen." Kempenaers is sommelier en eigenaar van wijnhandel De Kok in Lier, en vindt Zuid-Afrika op dit ogenblik het boeiendste wijnland van de Nieuwe Wereld, misschien wel van de wereld tout court. Op basis van de wijnen in mijn glas was ik geneigd hem gelijk te geven.

Zo proefde ik de chardonnay van het domein Restless River in de Hemel-en-Aarde Vallei, bekend als terroir voor cool climate druiven. De hooggelegen wijngaard ligt op slechts vijf kilometer van de Atlantische Oceaan, zodat het rijpe fruit gecombineerd wordt met frisse zuren en slechts 13% alcohol: zeldzaam in de Nieuwe Wereld. Ook de prachtige pinot noir van Gottfried Mocke, toepasselijk Cap Maritime genoemd, komt uit deze vallei. En de witte wijn van de Loiredruif chenin blanc van Chris en Suzaan Alheit.

Swartland is dan weer de regio waar zich een ware wijnrevolutie voltrekt. Zo werd ik verbluft door een wijn van syrah, die de naam draagt van de plek waar de wijngaard zich bevindt: de Porseleinberg, met veel leisteen in de bodem. Wist u trouwens dat Zuid-Afrika de oudste geologie van de wijnwereld heeft? Dat zorgt voor een natuurlijke beperking van de druivenproductie, met intense smaken in het glas tot gevolg. Ook uit Swartland komt de voortreffelijke wijn Swerwer, gemaakt van Zuid-Franse cinsault en grenache en Portugese tinta barocca. En zelfs uit de alom bekende wijnhoofdstad Stellenbosch komen verrassingen, zoals de biodynamische syrah van het domein Reyneke.  

De nieuwe lichting in Zuid-Afrika is resoluut de weg ingeslagen van een fijne en evenwichtige wijnstijl, weg van de zoetheid, kracht en alcohol die wijnen uit de Nieuwe Wereld vaak kenmerken. Zuid-Afrika heeft er het ideale klimaat voor: een genereuze zon die een volmaakte rijping van de druiven garandeert, en de verkoelende invloed van twee oceanen die ervoor zorgt dat de druiven hun fijne zuren en aromatische complexiteit behouden. Klimatologen voorspellen bovendien dat Zuid-Afrika in de Nieuwe Wereld het minst te vrezen heeft van de klimaatverandering.

Hoeveel meer geluk kan een wijnland hebben? Hoeveel meer redenen heeft u nodig om het te herontdekken?

 

Invoerders:
De Kok ( Lier )
toegevoegd op 23.10.2019