Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Eiland van wijn

wijnnieuws

Eiland van wijn

Misschien ligt het aan de vulkaan Etna. Of aan de ligging in het uiterste zuiden van Italie. Of aan de vurigheid van de Sicilianen zelf. Feit is dat Sicilië spontaan geassocieerd wordt met vurige wijnen, rijkelijk voorzien van alcohol. Maar er worden ook verrassend fijne wijnen gemaakt.

De Siciliaanse wijnbouw bestaat al 4000 jaar en genoot in de Oudheid veel aanzien. Maar in de moderne tijd werd er steeds meer bulkwijn gemaakt in grote industriële coöperaties. Die werd onder meer verscheept naar het Europese vasteland, om er in flessen van merkwijnen te verdwijnen of om kleur en body  te geven aan wijnen uit minder zonnige streken.

De laatste jaren is er een kentering gekomen. Een steeds groter deel van de industriële wijnen wordt onder betere omstandigheden gemaakt. Dat werd mogelijk door Europese subsidies waarmee dit arme eiland zich van de nodige moderne wijntechnologie kon voorzien. Een neveneffect is dat Sicilië, zoals zovele andere wijnstreken, bezweek voor de internationale druivenrassen, waarmee het zich op de wereldmarkt niet kan onderscheiden.

Maar een aantal domeinen pakt het anders aan: zij richten zich op een traditionele en meer persoonlijke manier van wijnmaken, met autochtone Siciliaanse druiven. En bewijzen dat Sicilië een uitermate geschikt klimaat voor wijnbouw heeft, waar het mogelijk is om fijne en elegante wijnen te maken. Sicilië is immers omringd door zee, die voor de nodige verkoeling van de wijngaarden zorgt. In het binnenland bevinden zich bovendien hoger gelegen gebieden waar het merkelijk koeler is. Mits een zorgvuldig gekozen ligging van de wijngaard en een beperking van de druivenopbrengst, kan de Siciliaanse wijnmaker dus kiezen voor kwaliteit en beheersing van de alcohol.

Natuurlijk is ook de juiste druif belangrijk. Druiven die een koel klimaat nodig hebben, zullen in Sicilië nooit goede wijn opleveren. Maar zuiderse druiven wel, en zo heeft het eiland haar eigen inheemse varianten herontdekt: nero d'avola en nerello mascalese voor rode wijn, naast catarratto, grillo en inzolia voor witte.

Vooral nerello mascalese verdient meer aandacht, ze behoort tot de nobele druivenrassen van deze wereld. En staat vooral aangeplant op de flanken van de vulkaan Etna. Die vulkanische ondergrond zorgt voor een fikse dosis minerale energie in de wijn, die wel eens "de bourgogne van Sicilië" wordt genoemd. En dat is niet overdreven.

Invoer Siciliaanse wijnen: decanto.be, grappolo.be en vinesse.be

 

Invoerders:
Grappolo ( Torhout )
Decanto ( Asse )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
toegevoegd op 25.06.2018