Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat is het verschil tussen barolo en barbaresco?

wijnnieuws

Wat is het verschil tussen barolo en barbaresco?

Beide wijnen worden gemaakt van de topdruif nebbiolo in Piemonte. Beide hebben de reputatie bij de beste wijnen van Italië te horen. Beide worden genoemd naar hun wijnstreek, die op haar beurt de naam draagt van een wijndorp. Beide dorpen bevinden zich op amper 25 kilometer van elkaar. En toch - u voelt mij al komen - zijn de wijnen verschillend.

In het algemeen is barolo krachtiger, dieper en complexer van smaak, en kan hij langer bewaard worden. Barbaresco is fijner en zachter, ietwat zoeter zelfs, met minder tannines, en dus sneller op dronk. Met barbaresco worden aroma's van aceto balsamico, viooltjes en oosterse specerijen geassocieerd, terwijl barolo eerder neigt naar tabak, paddenstoelen en drop. Volgens de plaatselijke regels kan barbaresco al na twee jaar vatrijping gebotteld worden, voor barolo moet de wijnbouwer een jaar langer wachten.

Maar die verschillen tussen twee wijnen verbleken eigenlijk bij dat andere grote verschil in Piemonte: het verschil in visie onder de wijnbouwers. Al vele decennia woedt daar een strijd tussen zogenaamde traditionalisten en modernisten. Eerstgenoemde houden vast aan de traditionele manier van wijnmaken in de streek, met onder meer een lange gisting en rijping op grote oude foeders die geen houtaroma meer afgeven. Terwijl de modernisten nieuwe methoden introduceerden, zoals een kortere gisting, meer concentratie, en rijping op kleine vaten van nieuw eikenhout.

De traditionalisten verwijten de modernisten dat hun werkwijze de verschillen tussen barolo en barbaresco uitvlakt. Zo kan een modern gemaakte barbaresco dichter aanleunen bij een moderne barolo, dan bij een traditioneel gemaakte barbaresco. De modernisten verwijten de andere partij dan weer dat ze niet openstaat voor noodzakelijke vernieuwing.

Er zijn ook wijnbouwers die dit een vals debat vinden. Elio Altare zei mij ooit: "De traditionalisten van nu waren de modernisten van vroeger, zij hebben toen ook de tradities vernieuwd. Want de èchte traditie van deze streek zijn geoxideerde en gemaderiseerde wijnen. Willen we daar terug naartoe? Het gaat niet over traditie of moderniteit, wel over de keuze of je een wijnmaker wil zijn die nog in de wijngaard werkt, of een ondernemer die alleen van business droomt."

 

Zelf het verschil proeven? Goede barolo en barbaresco vind je hier:

- Barolo (€ 28,50) en barbaresco (€ 16,25) van Ceste: divino.be

- Barolo (€ 28,98) en barbaresco (€ 34,95) van Serragrilli: magnuswijnen.be

- Barolo van Mauro Molino (€ 32) en barbaresco van Cantina del Pino (€ 29,99): vinesse.be

- Barolo van Andrea Oberto (€ 29,90) en barbaresco van Cascina Luisin (€ 31,50): grappolo.be

- Twee stijlen barolo van Ciabot Berton, fijn en elegant (€ 31,95) en Luigi Arnulfo, vol en rond (€ 31,82) en barbaresco van Tenuta Carretta (€ 17,70): dulst.be

Invoerders:
Divino ( Dendermonde )
Grappolo ( Torhout )
Magnus ( Kontich )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
toegevoegd op 18.03.2018