Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Oostenrijkse wijnen geproefd en goedgekeurd

wijnnieuws

Oostenrijkse wijnen geproefd en goedgekeurd

Oostenrijk is meer bekend om zijn skivakanties, maar er worden ook verrukkelijke wijnen gemaakt, vaak van autochtone druiven die alleen hier geteeld worden.


Kwaliteit eerst

De wijnwetgeving in Oostenrijk is de strengste van heel Europa. Daardoor is de kwaliteit hoog. Driekwart van het land is echter ongeschikt voor wijnbouw. Alleen in het oosten ligt een smalle strook waar klimaat en bodem optimaal zijn. 

Lokale druiven

In Oostenrijk worden vele autochtone druiven geteeld, met verrassende aroma's en smaken. De bekendste witte druif is de grüner veltliner, rijk van smaak en toch fris en levendig, met een peperige afdronk. Blauwe autochtone druiven zijn zweigelt, sankt laurent en blaufränkisch. De wijnen zijn vol en smakelijk, met fijne zuren en tannines.

Invoerders

Twee Vlaamse invoerders verloren hun hart aan Oostenrijk, en hebben zich toegelegd op dit wijnland.

- Peter Leirens is de vierde generatie in dit familiale bedrijf dat hij naar de 21ste eeuw bracht door de introductie van nieuwe wijnlanden: "Oostenrijkse wijnen hebben alles wat ik in wijn zoek: zuiverheid, finesse en fraîcheur."

leirovins.be

- Jan Rots werd bekroond tot Eerste Sommelier van België toen hij net 22 was. Terwijl hij nog als sommelier werkte, bouwde hij zijn importzaak uit: "Van bij het begin wilde ik Oostenrijkse wijnen invoeren, de verhouding tussen prijs en kwaliteit is er uitzonderlijk."

wijnenjanrots.be

Prachtige wijnglazen

In steeds meer restaurants zie je vandaag wijnglazen van het nieuwe Oostenrijkse merk Zalto. Zeer gegeerd door wijnliefhebbers, omdat de glazen bloedmooi, ultrafijn en vederlicht zijn. Verkrijgbaar bij Leirovins en Jan Rots.

TIP:

Oostenrijk heeft ook bijzonder goede zoete wijnen, zoals deze van welschriesling en chardonnay:

- Kracher, Beerenauslese 2015 - € 18,51 (37,5 cl.) - wijnenjanrots.be


Geproefd en goedgekeurd

- Bernhard Ott, Grüner Veltliner "Am Berg" 2015 - € 12,64 - leirovins.be. Deze witte wijn van een van de beste biowijnbouwers in Oostenrijk bekoort door zijn frisse, tintelende expressie. Een wijn voor schaal- en schelpdieren, of als aperitief.

- Pichler-Krutzler, Grüner Veltliner "Klostersatz" 2015 - € 18,48 - wijnenjanrots.be. Een witte wijn voor bij de maaltijd, rijk en complex. Past bij visgerechten met saus, maar ook bij wit vlees en zelfs vederwild.

- Heinrich, Zweigelt & Blaufränkisch 2015  - € 13,25 - leirovins.be. Eén domein, twee mooie rode wijnen van een autochtone druif uit Burgenland, ten zuiden van Wenen. Zweigelt is lichter van stijl, blaufränkisch voller.

- Prieler, Blaufränkisch "Leithaberg" 2013 - € 32,03 - wijnenjanrots.be. Een rode topper uit Oostenrijk: intens en complex met zowel fruitige, florale als kruidige aroma's. Een mooi voorbeeld van het potentieel van blaufränkisch.   

Invoerders:
Leirovins ( Wetteren )
Wijnen Jan Rots ( Wetteren )
toegevoegd op 08.10.2017