Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De wijnen van de Mont Ventoux

wijnnieuws

De wijnen van de Mont Ventoux

"De Belgen komen hier graag per fiets de Mont Ventoux beklimmen", zegt Yves Favier, voorzitter van de appellatie Ventoux, "Maar ze kennen minder de gunstige invloed ervan op onze wijnen."

Als je de appellatie Ventoux binnenrijdt vanuit Carpentras, kan je er niet omheen: de hoogste losstaande berg van Frankrijk (1.912 meter), bekend van de meest heroïsche rit in de Ronde van Frankrijk, domineert de hele streek. Maar dank zij de koele lucht die hij naar de wijngaarden stuurt, rijpen de druiven hier lang en langzaam en ontwikkelen de wijnen fraîcheur, elegantie en finesse. Hoe rijp de druiven onder de Zuid-Franse zon ook worden, en hoe hoog het alcoholgehalte ook is.

Heel wat wijnliefhebbers kennen deze eigenschap van de Ventouxwijnen nog niet. Ze hebben het vroegere imago van deze streek in gedachten, toen hier alleen coöperaties waren die wijn in grote hoeveelheden maakten tegen bodemprijzen. Nu, twintig jaar later, zijn er 120 domeinen die zelf wijn produceren, vaak van verrassend hoge kwaliteit. Terwijl prijzen onder de 10 euro per fles nog altijd courant zijn. Ook de 15 overgebleven coöperaties hebben resoluut de kaart van de kwaliteit getrokken.

Yves Favier is er zich van bewust dat het imago van zijn streek nog niet in overeenstemming is met deze nieuwe situatie. Vandaar dat hij ervoor gezorgd heeft dat de vroegere benaming "Côtes du Ventoux" veranderd werd naar "Ventoux": "Alle Franse appellaties die met 'côtes' beginnnen, zijn de mindere appellaties. Wij spiegelen ons eerder aan appellaties met namen als Vacqueyras en Gigondas, die meer kwaliteit uitstralen."

Daarnaast heeft Ventoux door haar ligging een wat onduidelijke identiteit: officieel maakt ze deel uit van de Rhônevallei, geografisch behoort ze tot de Provence. "We weten nog altijd niet goed welke associatie de beste is voor ons", zegt Favier.

Ventoux is vooral een appellatie van rode wijnen (van onder meer syrah, grenache en carignan). Roséwijnen vertegenwoordigen 30%, witte wijnen slechts 4%. Verwacht wordt dat dit aandeel van witte wijn zal stijgen, want de resultaten zijn voortreffelijk. Alweer door de koele lucht die van de Mont Ventoux komt.

 

Uitstekende domeinen in Ventoux: Domaine des Anges (cavesdefrance.be), Domaine de Fondrèche (wijnen-dekok.com en magnuswijnen.be), La Ferme St-Pierre en La Martinelle (wijnen-dekok.com), Domaine Arnoux (wijnmakelaarsunie.be), ), Les Vignerons du Mont Ventoux (divinewines.be)

 

Invoerders:
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
De Kok ( Lier )
Magnus ( Kontich )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Divine Wines Brussel ( Brussel )
toegevoegd op 05.02.2017