Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

De sublieme signatuur van Henri Boillot

Dertig jaar al trek ik van wijnstreek naar wijnstreek, vele honderden wijnbouwers heb ik ontmoet, duizenden wijnen geproefd. Maar het summum van wijngenot blijft voor mij nog altijd: bourgogne. Ik vind het daarom niet verwonderlijk dat weinig wijnstreken zo beroemd zijn als Bourgogne, meer bepaald het hart ervan, de Côte d'Or, die magische strook wijngaarden die zich uitstrekt van Marsannay tot Santenay.

 

Maar welke bourgogne moet je kiezen? Dat is voor vele wijnliefhebbers niet evident.

De Côte d'Or is een lappendeken van verschillende gemeenten, wijngaarden en percelen van wijngaarden die allemaal tot een verschillende wijn leiden, ondanks het feit dat de wijnen er van één enkele druif worden gemaakt: pinot noir voor de rode, chardonnay voor de witte wijnen. Ik heb het dan nog niet gehad over de verschillen tussen de jaargangen. Maar het zijn net al die verschillen en subtiele variaties die van Bourgogne zo'n boeiende wijnstreek maken, uniek in de wereld.

 

Toch is er, temidden van al die verschillen, ook één constante factor nodig: de kwaliteit van het wijndomein. Want het is niet omdat je een bourgogne van een beroemde gemeente of wijngaard koopt, dat het automatisch een goede wijn is. Het wijndomein moet ook de capaciteit en de wil hebben om de kwaliteit te leveren die je van zo'n beroemde gemeente of wijngaard verwacht.

Enerzijds een standvastige filosofie en visie die gericht is op kwaliteit, anderzijds een groot respect voor de verschillen en variaties in de Bourgondische terroirs en jaargangen: ziedaar de twee kenmerken waaraan je een uistekend domein herkent.  Zo'n domein is dat van Henri Boillot.

 

In om het even welke wijn van Henri Boillot komt telkens weer die eigen stijl, die "signatuur" van het domein naar voor. Je kan ze in enkele trefwoorden samenvatten: puurheid, intensiteit en lengte. Met daar doorheen altijd die frisse, krokante aciditeit waardoor de wijnen nooit vermoeien. Maar tegelijk weet Henri Boillot ook de eigenheid van elke gemeente, elke wijngaard, te vatten.

Mijn ervaring leert me dat je de kwaliteit van een domein niet afleidt uit zijn topwijnen, maar uit zijn basisgamma. Welnu, de "gewone" bourgogne van Henri Boillot (onder de regionale appellatie Bourgogne) is allesbehalve gewoon: hij treft meteen door die aroma's van limoen en verse groene kruiden, gecombineerd met   impressies van rijpe gele vruchten en een fluwelige textuur. Dat samengaan van fraîcheur en rijpheid, finesse en volheid, bereiken alleen de echt goede wijnmakers.

De Saint-Aubin weerspiegelt dan weer helemaal het karakter van deze wijngemeente: fijner, lichter, meer getypeerd door citrus. Chassagne-Montrachet ligt daar niet zo ver vandaan, en toch is de wijnstijl zo verschillend: krachtiger, meer geconcentreerd. De Meursault is wat voller en ronder, maar blijft toch in de pure, strakke stijl van Boillot. En de Puligny-Montrachet is ontegensprekelijk de grootste, in het bijzonder de Premier Cru Clos de la Mouchère (een enclave binnen de befaamde premier cru Les Perrières).

 

Hoe slaagt Henri Boillot erin om binnen zijn eigen stijl toch de stijl van het terroir te respecteren? Het feit dat hij zijn wijngaarden met grote zorg behandelt, speelt ongetwijfeld een rol. Henri Boillot zet geen middelen tegen ziektes en insecten in als het niet nodig is. Op die manier slaagt hij erin de eigen gisten van de druiven te behouden, en dus heeft hij geen fabrieksgisten nodig om de gisting op gang te brengen. Voor de rijping gebruikt hij vaten van nieuw eikenhout die groter zijn dan gebruikelijk in Bourgogne (350 in plaats van 228 liter), waardoor hij de invloed van het hout beperkt, en de natuurlijke expressie van het fruit bevordert. En om de natuurlijke fraîcheur in zijn wijnen te bewaren, vermijdt hij de zogenaamde "bâtonnage" (het oproeren van het bezinksel in de wijn). Hij verkiest de wijn te laten rusten en rijpen bovenop zijn bezinksel.

 

In het bijzonder de grote jaargang 2009 is een voorlopig hoogtepunt voor Henri Boillot. Maar de huidige kwaliteit van zijn wijnen is niet uit de lucht komen vallen, hij heeft er hard en lang voor gewerkt.

Zevenendertig jaar geleden al, in 1974, begon Henri met zijn vader Jean en broer Jean-Marc op het familiedomein in Volnay te werken. Tien jaar later verkoos Jean-Marc zijn eigen domein op te richten. Henri nam het roer van het familiale domein over. Hij was ambitieus en gedreven en verbeterde de kwaliteit jaar na jaar. De vraag naar zijn wijn overtrof daarom algauw wat hij met een domein van 15 hectare kon aanbieden. Daarom richtte hij onder zijn naam ook een handelshuis op in Meursault. Daar maakt hij (vooral witte) wijnen van druiven die hij in uitgezochte wijngaarden aankoopt. De wijnen van zijn eigen wijngaarden biedt hij aan onder de naam "Domaine Henri Boillot". Op het etiket van de wijnen van zijn handelshuis staat alleen "Henri Boillot". De gewone wijnliefhebber kan dat wel eens verwarrend vinden, maar in Bourgogne is het voor een wijnbouwer vaak de enige mogelijkheid om aan de vraag te voldoen als hij te weinig wijngaarden bezit. De wijnbouw is hier immers een zaak van kleine familiebedrijven, die meestal niet over de middelen beschikken om wijngaarden (sowieso schaars en duur in Bourgogne) bij te kopen.

 

Wijnmaken zit letterlijk in de familie bij Henri Boillot. Dat zorgt wel eens voor bijkomende verwarring. Want de naam Boillot kom je in Bourgogne meermaals tegen. Zo heeft ook de broer van Henri, Jean-Marc Boillot, een domein, waar hij meer dan waarschijnlijk zal opgevolgd worden door zijn dochter Lydie en zoon Benjamin Boillot. Zijn oom Lucien Boillot is eveneens een wijnbouwer, die zijn domein nu verdeeld heeft over zijn zonen Louis en Pierre Boillot. Zo gaat dat in Bourgogne. Iedereen van de familie maakt wijn. En in de loop der tijden komen er heel wat  familiale vertakkingen onder dezelfde naam bij.

Bourgogne is dus inderdaad een wijnstreek die niet zo makkelijk te doorgronden is.

Maar wat maakt dat uit als je een wijn van Henri Boillot in je glas hebt? Dan heb je geen verdere uitleg nodig: de wijn spreekt voor zich.