Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten

Hert (hinde, hertenkalf)


Voor wild is het altijd een goede keuze om wijnen met minstens 10 jaar flesrijping te kiezen. De zogenaamde "tertiaire" aroma's (van truffel, herfstbladeren, humus en paddenstoelen) sluiten namelijk bijzonder goed aan bij wild. Tegelijk is het aangewezen om een volle, stevige wijn te kiezen. Bourgogne wordt vaak aangeraden bij wild, maar sommige bourgognes (van de regionale appellatie Bourgogne of van minder goede jaren) vallen eigenlijk te licht uit voor het vlees van wild.

Het vlees van hertenkalf en hinde is delicater en fijner dan dat van hert. Daarom kies je voor een verfijnder type van rode wijn.
Suggesties in Bordeaux: Margaux, Saint-Julien.
Suggesties in Bourgogne: Chambolle-Musigny, Morey Saint Denis, Beaune, Savigny-les-Beaune, Volnay.
Andere mogelijkheden: pinot noir uit Duitsland en Nieuw-Zeeland, carmenère uit Chili.

Bij hert moeten de wijnen aan kracht winnen.
Suggesties in Bordeaux: Pomerol, Saint-Emilion, Pauillac, Saint-Estèphe, Fronsac.
Suggesties in Bourgogne: Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges, Pommard.
Andere mogelijkheden: gerijpte tempranillo uit Spanje, cabernet sauvignon uit Napa Valley, Chili, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Bij stoofschotels met in rode wijn gemarineerd hert (of hinde) komen Châteauneuf-du-Pape en Australische shiraz in het glas.