Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Acht weetjes over Languedoc die je zeker moet onthouden

wijnnieuws

Acht weetjes over Languedoc die je zeker moet onthouden

Onlangs trok ik een week lang, met 35 andere wijnjournalisten uit Europa, Amerika en Canada, door de grootste wijnstreek van Frankrijk: Languedoc. De belangrijkste dingen die ik er leerde, heb ik hier voor u samengevat.


1. Languedoc is zeer divers.

Qua oppervlakte is Languedoc de grootste wijnstreek van Frankrijk. Tegelijk is het ook de meest diverse, wat het aantal verschillende druiven, klimaatzones en bodemsoorten betreft. Er zijn glooiende heuvels waar de zonexpositie optimaal is, tot hoogvlaktes in de bergen waar het beduidend koeler is. Je gaat van een mediterraan klimaat aan de Middellandse Zee waar de zon 300 dagen per jaar schijnt, naar een klimaat in het uiterste westen van Languedoc dat reeds door de Atlantische Oceaan wordt beïnvloed. Bodems zijn er van zand en kiezel over mergel, leem en kalk naar pure leisteen. Er worden schuimwijnen, witte, rosé en rode wijnen en zoete dessertwijnen gemaakt. Van 27 verschillende druivenrassen: van zeer bekende (syrah, grenache, chardonnay, chenin blanc) tot zeer lokale (rivairenc, terret noir, tourbat, mauzac).

2. Languedoc is niet meer de streek van de vins de pays, integendeel

In de jaren 80 van de vorige eeuw trad Languedoc als wijnstreek uit de schaduw met wijnen waarvan de meeste onder de categorie "vin de pays" (vandaag Indication Géographique Protégée) vielen. Die tijd is voorbij. Steeds meer regio's kregen het hoogste kwaliteitslabel (Appellation d'Origine Protégée), met inbegrip van zeer specifieke terroirs als Terrasses du Larzac, Pic Saint-Loup, La Clape, Boutenac, Grés de Montpellier, La Livinière en Picpoul de Pinet. Met de gestegen kwaliteit groeide ook het succes van Languedoc: elke seconde worden 3 flessen Languedoc in Frankrijk en 2 flessen Languedoc in de wereld verkocht.

3. Languedoc is koeler dan je denkt

De beste wijnen zijn vaak wijnen die uit koelere terroirs van warme regio's komen. Zo genieten de druiven van "the best of both worlds": ze krijgen voldoende zon zodat ze mooi rijp worden,  maar tegelijk genieten ze van voldoende koelte zodat ze hun frisse zuren behouden en tijd krijgen om aromatische expressie en complexiteit te ontwikkelen. Die combinatie vind je vooral in bepaalde terroirs van Languedoc, zoals Terrasses du Larzac, Pic Saint-Loup en La Livinière.     

4. Ja, er is schuimwijn in Languedoc

Onder twee AOP's wordt er schuimwijn gemaakt volgens de champagnemethode (ook "méthode traditionnelle" genoemd). Crémant de Limoux, zowel wit als rosé, is schuimwijn van chardonnay, aangevuld met chenin blanc, mauzac en/of pinot noir. Blanquette de Limoux wordt gemaakt van mauzac (de naam blanquette komt van het kenmerkende witte dons op de bladeren van de wijnstok). Er is ook lichtzoete Limoux Méthode Ancestrale van mauzac: hier wordt de gisting van wijn onderbroken en dan verdergezet in een gesloten fles, zodat de koolzuurbubbels in de fles blijven (volgens die methode wordt ook pet'nat gemaakt).

5. Er zijn heel bijzondere witte wijnen in Languedoc

Je verwacht het niet in zo'n zuidelijke streek, maar er zijn wel degelijk heel verfrissende witte wijnen in Languedoc zoals Clairette du Languedoc (gemaakt van de druif clairette die elders in het Franse zuiden alleen in blends voorkomt), Picpoul de Pinet (van de druif piquepoul die bijna nergens anders in de wereld geteeld wordt) en La Clape (waarbij de ligging vlakbij de zee leidt tot opmerkelijk zilte wijnen, hoofdzakelijk van de druif bourboulenc). Verder worden er ook witte wijnen gemaakt onder de AOP's Languedoc, Corbières, Limoux, Saint-Chininan en Faugères.

6. Cabardès en Malepère zijn goede alternatieven voor Bordeaux

Omdat Languedoc aan de Middellandse Zee grenst, worden de meeste Languedocwijnen gemaakt van mediterrane druiven als grenache, syrah, mourvèdre en carignan. Maar in het uiterste westen wordt het terroir al beïnvloed door de Atlantische Oceaan, waar Bordeaux ligt, en worden er bijgevolg ook bordeauxdruiven als merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc geteeld. Vaak worden mediterrane en atlantische druiven met elkaar gemengd, en dat leidt tot opmerkelijk goede resultaten, vooral omdat de bordeauxdruiven hier, in tegenstelling tot Bordeaux, meestal wel goed rijp worden. Als je bovendien de prijzen met die van Bordeaux vergelijkt, dan is de conclusie snel gemaakt: deze wijnen zijn een prima alternatief voor bordeauxwijnen. Het enige wat ik jammer vind, is dat wijnbouwers in Cabardès en Malepère nog altijd proberen Bordeaux na te bootsen door een te lange rijping op kleine eikenhouten vaten, waardoor het rijpe fruit gemaskeerd wordt door de vanille en tannines van het eikenhout. Ook hier moet Languedoc durven zijn eigen weg te aan.

7. Vergeet de rosé wijnen niet

Rosé wijnen zijn de laatste decennia sterk in kwaliteit gestegen, en daar zit Languedoc voor iets tussen. Een roséwijn mag geen witte wijn met een roze kleurtje zijn, er moeten impressies van kleine rode vruchten in te proeven zijn, anders kan je net zo goed witte wijn maken. In Languedoc worden er vandaag goede roséwijnen gemaakt onder de AOP's Languedoc, Cabardès, Malepère, Corbières, Pic Saint-Loup, Saint-Chinian en Faugères.

8. Er is ook dessertwijn in Languedoc

Het gaat om zogenaamde "vins doux naturels", waarbij wijnalcohol wordt toegevoegd aan gistende wijn om op die manier de gisting te doen stoppen zodat er natuurlijke restsuiker achterblijft in de wijn. Door de toevoeging van alcohol stijgt het alcoholgehalte wel naar 15 à 17%. Goede vins doux naturels in Languedoc zijn Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel, Muscat de Mireval en Muscat Saint-Jean De Minervois. Zoals de naam al aangeeft, worden die allemaal van de muscatdruif gemaakt, meer bepaald van muscat blanc à petits grains.


Meer informatie: www.languedoc-wines.com

 

 

Invoerders:
Châteaux Vini ( Ternat )
De Kok ( Lier )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Start2Taste ( Waregem )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )