Er waait een nieuwe wind door Rioja
Terwijl het zuiden van Spanje kreunde onder de hitte, trok ik afgelopen zomer met een internationale groep wijnjournalisten doorheen Rioja. Dit is dé historische wijnstreek van Spanje, gelegen in een relatief koeler deel van het land: het was er rond 25 graden. Dat komt onder meer door de nabijheid van de Atlantische Oceaan, terwijl Rioja tegen regen en wind wordt beschut door de Sierra de Cantabria. Dit gematigde, weldadige klimaat zorgt voor een fijne, zachte, harmonische wijnstijl.
Ik ben een fan van de traditionele rode wijnen van Rioja, gemaakt van de Spaanse druif tempranillo en gerijpt in vaten van Amerikaanse eik. Die eiksoort is goedkoper dan Franse, waardoor sommigen meteen vinden dat hij van mindere kwaliteit is. Bovendien geeft Amerikaanse eik een sterker vanille-aroma af aan de wijn, wat niet alle wijnliefhebbers op prijs stellen. Zij verkiezen het modernere type Rioja, gemaakt volgens de methodes van Bordeaux.
Ik blijf echter een adept van old school Rioja, al moet je wel een aantal jaren geduld hebben tot de zoetkruidige invloed van Amerikaanse eik zich goed geïntegreerd heeft in de wijn. Maar moet je dat met wijnen op Franse eik niet evenzeer doen?
Los van die traditie raakte ik ter plekke ook geboeid door de wind van vernieuwing die doorheen deze streek waait. Zo proefde ik een verrukkelijke wijn van 100% graciano, een lokale druif die normaal alleen ter aanvulling van maestro tempranillo wordt gebruikt. En ook van mazuelo, die andere aanvullende druif, wordt nu rode Rioja gemaakt. Daarnaast is de garnacha in opmars, naar het voorbeeld van de sensationele wijnen van grenache die rond Madrid worden gemaakt.
Heeft u al witte Rioja geproefd? Dan was die allicht van viura, de plaatselijke naam voor macabeu. Nu ontdekte ik ook witte Rioja's van turruntés (niets te maken met torrontés uit Argentinië), maturana blanca en ... tempranillo blanca, jawel, een witte variant van tempranillo. En zoals in andere wijnstreken is er een hernieuwde aandacht voor kwalitatieve rosé, meestal van tempranillo en/of garnacha. Misschien wel de grootste verrassing was schuimwijn uit Rioja, gemaakt volgens de champagne-methode. Die wordt hier wijselijk niet "cava" genoemd, maar espumuso de qualidad.
Een absolute must is een bezoek aan het wijnmuseum, ondergebracht in het domein Vivanco. Wat je daar niet allemaal aantreft! Eeuwenoude wijnwerktuigen en wijnpersen, wijnbekers en -kruiken van vóór onze jaartelling, duizenden kurkentrekkers uit verschillende perioden, originele kunstwerken rond wijn van o.m. Miró, Warhol, Picasso en Chagall ... Jawel, tradities worden gekoesterd in Rioja.
Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )