Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

"Wijnland Duitsland", de definitieve gids over Duitse wijn

wijnnieuws

"Wijnland Duitsland", de definitieve gids over Duitse wijn

 

Het boek heet "Wijnland Duitsland", en het is een klepper van meer dan 400 pagina's in kleur. Geschreven door twee Vlaamse fans en kenners van Duitse wijn: Gerd Brabant en Marc Roovers. Valt er dan zoveel te vertellen over wijn uit een land dat het imago van worsten en bier met zich meedraagt? Zeer zeker: in Duitsland worden wijnen gemaakt die bij de meest verfijnde ter wereld horen, vooral van riesling en pinot noir. Al is dat nog niet doorgedrongen tot het brede publiek.

Dat heeft wellicht te maken met twee wereldoorlogen die het imago van Duitsland tot op vandaag beïnvloeden: hoe kon men dat land nadien nog associëren met een fijnzinnige drank als wijn? Daarbij kwam dat de wijnproductie er bezweken was voor de lokroep van hoge rendementen en zoeterig spul dat onder merknamen als Liebfraumilch helemaal inging tegen de trend naar drogere wijnen. Daarbovenop waren er de ingewikkelde Duitse wijnwetgeving en dito etiketten, die het voor de wijnliefhebber allesbehalve makkelijk maakten om een idee te krijgen van welke wijn hij of zij in de fles kon verwachten.

Maar een nieuwe generatie van Duitse wijnbouwers begreep dat er iets moest veranderen. Dat het mogelijk was om de sterke reputatie van Duitse wijn van vóór de wereldoorlogen te laten herleven. En zeker nu, met de klimaatopwarming en de trend naar cool climate wijnen, is Duitsland helemaal terug.

Duitsland ligt in een noordelijk klimaat, uiterst geschikt voor riesling en pinot noir, omdat deze rassen traag moeten rijpen om complexiteit en finesse te ontwikkelen. Het land heeft prachtige terroirs van onder meer leisteen, wat de wijnen een mooie mineralige expressie geeft. Met een groot verouderingspotentieel, ook van de witte wijnen. (Laat nooit de kans liggen om een oude gerijpte riesling te proeven: het is een ware verrukking.) Heel wat wijngaarden liggen bovendien op zeer steile hellingen, waardoor de invalshoek van de zon optimaal is en de afwatering vlot verloopt. Het verplicht de wijnbouwers ook om manueel te werken en te oogsten. Ten slotte heeft Duitsland een rijke wijntraditie, waarbij de meeste wijndomeinen kleinschalig en ambachtelijk zijn gebleven, en sinds generaties in familiebezit zijn.

Dat staat allemaal in detail beschreven in dit boek: regio na regio, dorp na dorp, terroir na terroir, domein na domein, met praktische info over wandelroutes, restaurants en hotels. Het ultieme handboek om uw reis te plannen naar het wijnland dat het dichtstbij ligt, maar dat u wellicht het minst goed kent. Naar het schijnt is het bier er ook goed.