Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

China grootste consument ter wereld van rode wijn

wijnnieuws

China grootste consument ter wereld van rode wijn

Naar aanleiding van de wijnbeurs Vinexpo die volgende dinsdag van start gaat in Hong Kong, werd een marktstudie gepubliceerd. Daaruit blijkt onder meer dat China de grootste consument ter wereld van rode wijn is geworden.


De cijfers uit de marktstudie naar aanleiding van Vinexpo Hong Kong spreken voor zich. China is uitgegroeid tot de vijfde grootste consument van wijn ter wereld, en de op één na grootste (na de Verenigde Staten) van wijnen in de hogere prijsklassen (boven 10 dollar per fles). Bovendien maakt rode wijn er 90% van de consumptie uit, wat van China de grootste consument ter wereld van rode wijn maakt. Daarmee worden Frankrijk en Italië voor het eerst voorbijgestoken.
"De kleur rood heeft in China een speciale betekenis, ze staat symbool voor rijkdom, macht en geluk", zegt de CEO van Vinexpo Guillaume Deglise, "Bovendien is het de politieke kleur van het land zelf. Maar de belangstelling voor witte en rosé wijnen zal groeien, zoals we ook in andere nieuwe markten hebben gezien."

Van de geïmporteerde wijnen zijn de Franse het meest geliefd, en Bordeaux neemt nog altijd een dominante positie in. De Chinese markt absorbeert ongeveer éénderde van de totale export van bordeauxwijnen, en bekleedt daarmee de eerste plaats, zowel in volume als in waarde.
"Door de zeer snelle groei van de afgelopen jaren verwachten wij wel dat er een groeivertraging zal optreden", zegt Guillaume Deglise, "Vorig jaar, voor het eerst in tien jaar, daalde de wijnconsumptie in China lichtjes. Ook het recente verbod voor partijkaders om dure relatiegeschenken te aanvaarden, heeft zijn invloed op de verkoop van wijnen."
Tussen 2008 en 2013 steeg de wijnconsumptie in China met liefst 136 %, voor de periode 2013-2017 verwacht men een groei van 33,8%.

Maar ruim 80% van de geconsumeerde wijn wordt in China zelf gemaakt, het land is vandaag de vijfde grootste wijnproducent ter wereld (na Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Spanje). Dat maakt het voor andere wijnlanden des te belangrijker om in China aanwezig te zijn en te blijven, onder meer via beurzen zoals Vinexpo.

De interesse van Azië voor Franse wijn beperkt zich niet tot import. Rijke Chinezen komen ook naar Frankrijk om er wijndomeinen op te kopen. Zo is de bekende grand cru classé Château Bellefont-Belcier in Saint-Emilion al in handen van een Chinese industrieel, net zoals Château Pey-Berland in Moulis, Château de Viaud in Lalande-de-Pomerol en het historische Château de Gevrey-Chambertin in Bourgogne. Ook wijnhandelshuizen komen in het vizier van Chinese zakenlui, zoals het handelshuis Diva Bordeaux dat voor 70% werd opgekocht door de Chinese voedings- en drankengigant Bright Food. Tenslotte richten Chinezen ook wijnbeleggingsfondsen op, die vooral in Bordelese topwijnen investeren.

 De wijnbeurs Vinexpo werd in 1981 opgericht door de Kamer van Koophandel en Industrie in Bordeaux, en groeide snel uit tot de grootste Franse wijnbeurs, en een van de grootste ter wereld. In 1981 begon Vinexpo met 524 standhouders en 11.000 professionele bezoekers uit 50 landen, tijdens de laatste editie vorig jaar waren er 2.400 standhouders en bijna 50.000 bezoekers uit 148 landen. Door de groeiende interesse van de Aziatische markt werd in 1998 een editie voor de regio "Asia-Pacific" gecreëerd (het verre Oosten en Oceanië). Sindsdien wordt Vinexpo in Bordeaux georganiseerd in de oneven jaren, in Azië in de even jaren (alleen 2004 werd overgeslagen).

Net zoals voor grote sportevenementen strijden verschillende steden om de gaststad van Vinexpo te kunnen zijn. Tokyo organiseerde Vinexpo in 2000 en 2002, de andere edities waren voor Hong Kong. Dit jaar schreven 1.300 standhouders zich in voor Vinexpo Hong Kong, en men verwacht 18.000 bezoekers. Voor de eerste keer wordt er nu in hetzelfde jaar een tweede Aziatische Vinexpo georganiseerd, speciaal gericht op Japan (op 1 en 2 november).

Had Bordeaux deze interesse vanuit Azië niet gekend, dan was de prijsstijging van de topwijnen ongetwijfeld niet zo sterk geweest. Mature markten als Europa en de Verenigde Staten bezwijken immers niet zo snel meer voor de bordeauxwijnen, vooral in tegenvallende wijnjaren.

De laatste jaren was het Chinese enthousiasme iets te groot: invoerders lieten zich verleiden om zo snel mogelijk zo veel mogelijk flessen te kopen, tegen de gekste prijzen. Dat wreekt zich nu. Heel wat invoerders kampen met overstocks en beginnen hun prijzen te verlagen.
Justin Onclin, een Belg die in Bordeaux zowel kasteeleigenaar als handelaar is, en veel wijn verkoopt in China, bevestigt die situatie maar relativeert ze ook: "Dergelijke schokken komen altijd voor in de evolutie van een nieuwe naar een volwassen markt. Maar ze zijn van voorbijgaande aard. China moet nu even de tijd krijgen om het teveel aan wijn te absorberen. Maar het blijft voor ons een markt van de toekomst."

Tenslotte een opmerkelijk cijfer over een aan wijn gerelateerde markt: 40% van alle sterke dranken in de wereld wordt vandaag in China geconsumeerd.

 

Bron cijfers: International Wine and Spirit Research, Londen