De tweede generatie van de pioniers in vulkanische wijnbouw op Tenerife
Zo gaat dat als je als wijnhandelaar meer dan 30 jaar in het vak zit…
Je krijgt al te maken met de volgende generatie : vaak de zonen of dochters van de pioniers in hun regio.
In dit geval de zoon. Jorge Méndezis de zoon vanJuan Jesus MéndezvanViñátigo. Zijn vader is de pionier van de verdwenen druivensoorten op het eiland Tenerife. Meer dan 30 jaar geleden begon hij met het zoeken naarzeldzame druivenrassen, waarvan er nog heel wat te vinden waren op dit eiland.
En vaak zeer bijzondere, aangezien de Canarische eilandenéén van de weinige plaatsen in Europa is waar nog aangeplant mag worden op originele onderstokkenen dus niet op de elders verplichte Amerikaanse onderstokken. De druifluis is immers nooit op de eilanden geraakt en de wijnranken hoeven dus ook niet resistent te zijn, zoals elders in Europa wel het geval is.
Het wastopsommelier Josep Roca van 3-sterren restaurant El Celler de Can Rocadie mij meer dan 25 jaar geleden de fantastische wijnen van Juan Jesus liet proeven. Ik kende dit toen niet en was dadelijk fan!Josep gaf me zelfs een aantal flessen mee naar huis uit zijn eigen kelder. Zo enthousiast was hij zelf over het project. Nauwelijks één jaar later waren we al de toen enige buitenlandse verdelers van de fantastische wijnen van Viñátigo!
En nu is daar dus Jorge, die de nalatenschap van zijn vadermet veel respect verderzet.Toegegeven, in de beginjaren was er wat frictie. Zo gaat dat tussen vader en zoon.
De vader legde de nadruk op de variëteiten, terwijl de zoon vooral de verschillende vulkanische terroirs op de voorgrond zet.
Maar intussen zijn de topwijnen van Jorge ingeburgerd in het gamma van Viñátigo. Vijf jaar geleden heb ik nog een extra zetje gegeven door de vader te overtuigen van dekwaliteit en de mooie terroir-filosofievan zoonlief.
En eind vorig jaar zijn deze wijnen dan eindelijk tot bij ons geraakt! Historisch moment.
Weliswaar heel beperkt.We spreken over 60 à 120 flessen per soort. Stuk voor stuk afkomstig vanvieilles vignes op vulkanische ondergrond.Deze waren in primeur te proeven op onze lentedegustatie en de minzame Jorge stond zelf achter de proeftafel om de nodige uitleg te geven. De wijnen zijn telkens genoemd naar het perceel waar de oude stokkenListán blanco(voor de witte wijnen) enBaboso,Tintilla,BastardoenVijariego tinto(voor de rode wijn) aangeplant zijn.
Voor deze mailing hebben we dan ook een“2egeneratie Vulkaanwijn-pack”gemaakt met de laatste flessen van deze toppers: 4 x 3 flessen van elke wijn, 3 witte en 1 rode wijn. In totaal slechts 14 packs van 12 flessen beschikbaar. Zo proeft u de verschillende vulkanische ondergronden van de nieuwe generatie in 1 pack.
3 flessen Viñátigo, Camino de la Peña Blanco 2022
De witte“Camino de la Peña”van een hooggelegen perceel in Icod, met hoofdzakelijk basalt-bodem (92/100).
3 flessen Viñátigo, Lomo de la Era Blanco 2022
De witte“Lomo de la Era”van een klein perceeltje in Orotava, met zanderige, ziltige bodems (93/100).
3 flessen Viñátigo, Maipé de Taganana blanco 2022
En de laatste witte“Maipé de Taganana”van jonge basaltbodems (94/100), op een buurperceel van de legendarische“Margalagua”vanEnvínate(100/100).
3 flessen Viñátigo, Laderas de Teno Tinto 2021
De rode“Laderas de Teno”is afkomstig van de Palmar-vallei in het noord-westen van het eiland.