Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnrestaurant/bar/winkel D'Oude Pastorie

D'Oude Pastorie

In de oude pastorij van Hijfte, een kleine deelgemeente van Lochristi, maakten Jan Audenaert, de kok, en zijn vrouw Ann Stevens hun droom waar. Ze studeerden beiden aan de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte en werkten vervolgens samen in het restaurant Lijsterbes in Berlare (één Michelinster).

Toen ik er de wijnkaart opensloeg om het aperitief te kiezen, wist ik meteen: dit wordt goed. Ann Stevens, verantwoordelijk voor de wijn en voor de zaal, heeft een bijzonder fraaie en evenwichtige lijst van domeinen samengesteld.

Welaan dan: vermits we met vier waren, en vermits hier voor de wijnen geen buitensporige vermenigvuldigingsfactor wordt toegepast, bestelde ik een fles Charles Hiedsieck, voor mij een van de beste aperitiefchampagnes. Het was een warme avond, we zaten buiten, de champagne werd in de juiste glazen geschonken op de juiste temperatuur: dit kon ons al niet meer afgenomen worden.

Buitensporig veel geld zou men ons hier evenmin afnemen. De prijzen bevinden zich hier aan de onderkant van de markt. Jan Audenaert kwam meteen overtuigend uit de hoek met een heerlijk fris en rins voorgerecht: een terrine van Ierse wilde paling met groene kruiden, daarbij een bolletje plattekaas, en een met brio samengesteld slaatje, waarin een flinterdun krokant koekje van knolselder voor pit en crunch zorgde.

Het tweede voorgerecht, in een geheel ander smaakregister, moest niet onderdoen: geroosterde zeebarbeel met net even opgekookte bouchotmosselen, in een verrassende combinatie met slierten van jonge wortel, sinaasappel en tatsoï (een Aziatische bladgroente met lichte mosterdsmaak, familie van de beter gekende paksoi).

Kwartel wordt vaak geliefd omwille van zijn zachte en delicate vlees, maar het ontbreekt dit beestje wel eens aan smaak. Dit exemplaar van de Vendée had dat gebrek niet. Over de omkadering was nagedacht: tuinbonen en sluimererwten, nog licht krokant, contrasteerden met de smeuïge "fondant" van rode ui, die op zijn beurt prettig weerwerk kreeg van friszurige taboulé met tomaat. Een mooie compositie die bewees dat variatie niet ten koste hoeft te gaan van samenhang.

Met het nagerecht nam Jan Audenaert alle twijfel weg. Geroosterde Belgische kersen met een "boule de Berlin" en heerlijk roomijs van pistachenoten, inclusief de noten, het was een nagerecht dat je tot het laatste spatje oplepelde.

Zelfs in een restaurant dat zich D'Oude Pastorie noemt, kan je vers, licht en eigentijds eten, tegen zeer redelijke prijzen bovendien. En met een prima wijnkaart.

 

 


Gegevens
D'Oude Pastorie
Hijfte-Center40
9080Lochristi
tel. 09/360.84.38
www.doudepastorie.com