Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ontdek de bourgogne van Spanje

31 juli 2021

Ontdek de bourgogne van Spanje


El Templari 2019

Ontdekking en recuperatie van de Spaanse Pinot Noir door 2 generaties wijnmaaksters

De Templari 2018 was zeer snel weg na onze laatste mailing. Maar sinds vorige week hebben de 2019 binnengekregen. Ook deze is beperkt, dus mis deze keer uw kans niet!

Morenillo is de naam van deze illustere onbekende druif. We spreken hier over de Spaanse Pinot Noir omdat het moeilijk is om een gelijkaardige cépage te vinden om te vergelijken.
De 2 generaties wijnmaaksters zijn Mari-Carmen en Pilar, moeder en dochter van het domein Bàrbara Forés in Terra Alta. Dit is de meest zuidelijke regio van Catalunya, voorbij de Ebro, in het bergachtige en ruige binnenland. Ze werken volledig biologisch, enkel met autochtone gisten en voegen weinig of geen sulfiet toe.

Morenillo geeft lichtgekleurde wijnen, met een verfijnd boeket van vooral rood fruit. De wijn die de recuperatie van deze elegante druivensoort inluidde, was de Templari van Bàrbara Forés. Ik vond onlangs thuis nog een fles van 2005, één van de eerste millésimes van deze wijn. Op het etiket staat nog vermeld “vi vermell”; en hoewel “vermell” “rood” betekent, is de letterlijke vertaling niet “rode wijn”, want dat is in het Catalaans “vi negre”. “Vermell” is in deze context eerder “lichtrood” in de Bourgondische betekenis van het woord. Deze 2005 was nog krokant, verfijnd en zeer lekker. Wat een schitterende veroudering!
 
Dit is dan ook een bijzondere wijn voor de grote Bourgogne-liefhebbers; het is immers geen Pinot Noir, maar wel de Catalaanse evenknie qua elegantie en verfijning. 9 maanden op amforae maken het feest compleet. 2019 was de tweede millésime van 100% Morenillo. Tot 2017 werd deze altijd in een coupage gemaakt met Grenache. 2018 was dan ook een sprong in het ongewisse voor de 2 oenologes, maar één met zeer groot succes! Deze Templari 2019 is voor ons de allergrootste tot nog toe gemaakt. En de vorige hebben stuk voor stuk 91 of 92 gescoord!
 
En het mooiste van dit verhaal? De prijs: 19,64 euro!

Elegantie ten top van deze onbekende druivensoort voor een kleine prijs.

BESTEL HIER

 




Invoerder
La Buena Vida
Verlipark, Unit B.1.26, Lichtstraat z/n
2400 Mol
tel. 014/45.13.03
info@labuenavida.be
www.labuenavida.be

 



Zoek



2024