Elk jaar is het weer vol spanning wachten op de nieuwe witte wijnen van Verónica Ortega.
2 jaar geleden werd haar cult witte wijn “Cal” voor de laatste keer gemaakt. "Tormenta" werd hiervan de opvolger en is ook terug hele kleine hoeveelheden binnengekomen. Dit is haar absolute top in wit.
De voorbije zomer was haar 2ewitte wijn “La Llorona” in een oogwenk uitverkocht. Volgens witte wijnkoningRafael Palacios, bekend van zijnAs Sortes, maakt Verónica deallerbeste witte wijnen in Castilla y León,en uit zijn mond is dat geen klein compliment!
Dit is een wijn met in eerste instantieBourgondisch karakter,zo typisch voor de Godello, maar tegelijk met een ziltige aciditeit en mineraliteit.
En het is vooral die mineraliteit die zo kenmerkend is voor deze witte wijnen van Verónica.
Hoewel haar witte wijnen toch rijpen op eikenhouten barriques en foudres.Dat is alleen de allergrootsten gegeven.
Al deze complimenten zijn natuurlijk geen toeval: Verónica had haarwijnmakers-opleiding bij de allergrootsten van de planeet:
van Romanée-Conti tot Raúl Pérez!
R.Parker gaf voor deze 2022 een top score van 95/100!
95/100
"I love the expressive nose of the white 2022 Tormenta, a rare Godello from limestone soils—very scarce soils in Bierzo—that delivers a sharp and mineral wine. The vines are planted at 650 meters above sea level with the old Godello strain of small grapes and less vigor, delivering wines of more depth and concentration. The grapes were picked early, on September 5, and vinified in oak barrels of different sizes and clay pots, where the wine matured for 13 months. It has restraint and a certain austerity, with a moderate 12.3% alcohol and 6.25 grams of acidity. It's tasty and elegant, with an almost salty finish.Very impressive.It should develop nicely in bottle.
Verónica Ortega has managed an impressive collection from the challenging, super warm and dry 2022 vintage, with wines that keep the elegance and freshness. She told me that "the result of the wines of the vintage is very surprising. During the harvest, the musts lacked acidity. A vintage with a lot of extract, ripe skins and, at the same time, without good ripeness, the panorama had us discouraged, especially for the Mencía in Valtuille. Not so much the Godello, which we managed to harvest with parameters of a normal vintage, or the Mencía in Cobrana, which also maintained its parameters, ripened earlier than other years but that enjoyed balance in the mouth and intensity of flavors. But the magic was done once the wines finished malolactic, and an unexpected freshness began to awaken lively fruit, with vibrant energy... once again, the great terroir prevails, which allows the old vineyards to produce wines of incredible balance, even in difficult vintages like this one." Some of the reds had been bottled very recently and won't be released until the end of the year, and despite her fear, the wines showed balance and harmony." Published: Jun 20, 2024