Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten

Eend (tamme)


Met tamme eend kan een kok vele kanten uit, en dat is ook voor de sommelier zo.
In wit: chardonnay uit de Nieuwe Wereld, pinot gris (Elzas, Duitsland, Italië), Duitse en Australische riesling.
In rood zijn wijnen van het volle, ronde, harmonieuze type (met zachte tannines) het best geschikt: merlot, pinot noir, grenache, de Chileense carmenère, de Oostenrijkse blaufränkisch, de Sicliaanse nerello mascalese, de Griekse agiorgitiko, de Italiaanse barbera en dolcetto.

Sommige bereidingen met eend vragen evenwel om een ander type wijn.
Voor het bekende gerecht "canard à l'orange" bijvoorbeeld is gewürztraminer een perfecte begeleider, al zijn er ook mogelijkheden voor wie van een droger type van wijn houdt: Australische semillon of Chileense chardonnay. De liefhebbers van zoet kunnen dan weer genieten van de combinatie met een zoete wijn uit de Loire (Coteaux du Layon, Bonnezeaux, Quarts de Chaume) of uit Bordeaux (Monbazillac).

Een andere klassieker, in een heel ander smaakregister, is "confit de canard". Traditioneel wordt daar een rode wijn uit het Franse zuidwesten bij geschonken (Madiran, Côtes de Saint-Mont, Cahors), maar even goed zijn wijnen uit het zuiden van de Côtes du Rhône, Argentijnse malbec en Australische shiraz.