Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediƫnten en gerechten

Spaghetti bolognese


Voor dit Italiaanse pastagerecht denk je spontaan aan een rode Italiaanse wijn.
Dat is niet abnormaal, Italië heeft vele rode wijnen die goed bij tomaat passen (wat niet voor elke wijn evident is, door de hoge zuurgraad van tomaten).

Italië heeft een enorme keuze in vele lokale druivenrassen, en vele daarvan passen zeer goed bij pasta met tomaat.
In dit geval zou ik toch opteren voor een wijn van het lichtere genre: een jonge sangiovese uit Toscane, een wijn van de druif montepulciano uit Abruzzo, een rode wijn uit Veneto (Bardolino, Valpolicella), een pinot noir uit Alto Adige, of een rode wijn uit Friuli (van schiopettino bijvoorbeeld).

Als je de link met Italië uit je hoofd kan zetten, zijn echter vele rode wijnen geschikt om dit pastagerecht te begeleiden.
Kies voor een soepele wijn met rijp fruit en zachte tannines, bijvoorbeeld uit een zuidelijke streek in Europa of uit de Nieuwe Wereld.