Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten

Lasagne

Bij een Italiaans pastagerecht zoals dit denk je spontaan aan een rode Italiaanse wijn, geen topper maar een goede middenmoter.
Dat is niet abnormaal, Italië heeft vele rode wijnen die goed bij pasta, gehakt, tomaat en kaas passen (wat niet voor elke wijn evident is, in het bijzonder door de hoge zuurgraad van tomaten).

Lasagne kan natuurlijk met vele verschillende ingrediënten opgevuld worden, maar gehakt, tomaat en geraspte kaas horen er meestal toch bij.
Italië heeft bovendien een enorme keuze in vele lokale druivenrassen, zodat je kan afwisselen.
Omdat lasagne vol, consistent en smeuïg is, raad ik een rode Italiaanse wijn van het volle, stevige type aan. 
Suggesties: barbera uit Piemonte, montepulciano uit Abruzzo, Rosso Conero of Rosso Piceno uit Marche, rosso di Montalcino of rosso di Montepulciano, primitivo uit Puglia, nero d'avola uit Sicilië.

Als je de link met Italië uit je hoofd kan zetten, zijn ook vele andere rode wijnen geschikt om lasagne te begeleiden.
Kies voor een volle wijn met rijp fruit en zachte tannines, bijvoorbeeld uit een zuidelijke streek in Europa of uit de Nieuwe Wereld: Gigondas, Vacqueyras, Languedoc, Jumilla (Spanje), shiraz uit Australië, merlot uit Chili of Nieuw-Zeeland.