Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Jean-Pierre Moueix

wijntips

Jean-Pierre Moueix

Frankrijk , Bordeaux

In een tijd waarin steeds meer Bordelese wijndomeinen in handen zijn van grote banken, industriële groepen en investeringsfondsen, zou je haast vergeten dat er ook nog families zijn die weerstonden aan de lokroep van de kassa, families die hun domein(en) niet verkochten maar integendeel zelf een sterke wijngroep uitbouwden. Eén daarvan is de familie Moueix, die een dominante speler is geworden op de Bordelese wijnmarkt, vooral dan op de zogenaamde "rechteroever" (Saint-Emilion en Pomerol).

De familie Moueix is niet groot geworden met het produceren, maar met het distribueren van wijn. Met de winst daarvan werden nadien wijndomeinen aangekocht.
Het succesverhaal start in het begin van de twintigste eeuw als Jean Moueix, handelaar in zuivelproducten, zijn broer Antoine vervoegt die op de rechteroever van Bordeaux al in de wijnhandel zit. De zoon van Jean helpt zijn vader aanvankelijk in de zuivelhandel, maar richt in 1937 de firma "Etablissements Jean-Pierre Moueix" op in Libourne, wijnhoofdstad van de Bordelese rechteroever. In een tijd waarin de wijnen van Saint-Emilion en Pomerol nog lang niet de reputatie hadden die ze vandaag hebben, richtte hij zich uitsluitend op de distributie van wijnen uit deze regio.

Jean-Pierre Moueix combineert zijn neus voor wijn met een neus voor zaken. Hij bouwt een sterk commercieel netwerk uit, vooral in het noorden van Frankrijk en België. Die historische link met België is er nog altijd: de wijnen van Moueix zijn in ons land vlot verkrijgbaar, hun stijl en smaak hebben de Belgen kennelijk altijd bekoord. 

In de jaren 1950 begon Jean-Pierre Moueix zijn winst te investeren in de aankoop van domeinen, te beginnen met Château Magdelaine in Saint-Emilion. De trouwe oenoloog van de familie, Jean-Claude Berrouet, verwierf een grote reputatie.

De zoon van Jean-Pierre, Christian (foto), nam de leiding van het bedrijf over in 1991, maar de patriarch bleef present, tot hij in maart 2003 overleed: hij zou dat jaar 90 geworden zijn. Christian Moueix wordt vandaag bijgestaan door zijn zoon Edouard die verantwoordelijk is voor de verkoop. De wijnkelders van Moueix beslaan ruim 20.000 vierkante meter langs de kaaien van Libourne.


Welke domeinen bezit de familie Moueix?

De familie bezit nog altijd het grootste wijnhandelshuis op de rechteroever. Zij koopt ook druiven en/of wijnen en maakt er in de eigen kelders merkwijnen van (onder de merknaam Moueix). Vooral in Pomerol heeft ze wijndomeinen verworven, waaronder het absolute topdomein Pétrus, naast La Fleur-Pétrus, Lafleur-Gazin, Trotanoy, Lagrange, La Grave, Latour à Pomerol, Certan Marzelle, Providence en Hosanna. In Saint-Emilion bezit ze de premiers grands crus classés Magdelaine en Bélair-Monange. Verder zijn er nog bezittingen in Fronsac, Canon-Fronsac en het Californische Napa Valley. De familie beheert en/of adviseert ook verschillende domeinen in Saint-Emilion en Pomerol.

 

 

 


 


Invoerders:
Axybel ( Kessel )
Gegevens domein
Jean-Pierre Moueix