Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: wijnen uit Südtirol

wijntips

Geproefd en goedgekeurd: wijnen uit Südtirol

Italië , Südtirol (Alto Adige)

Duits of Italiaans?

In deze wijnstreek in het noorden van Italië en grenzend aan Oostenrijk wordt hoofdzakelijk Duits gesproken. Vandaar de Duitse benaming Südtirol, al wordt ze door het Italiaans sprekende deel van de bevolking ook Alto Adige genoemd.  

Oorlogsbuit

Tot de Eerste Wereldoorlog maakte Südtirol deel uit van Oostenrijk. De wijnen kenden er veel bijval, onder meer bij adellijke families in Wenen. Maar in 1918 ging het gebied als oorlogsbuit naar Italië. Daardoor werd de eigen Oostenrijkse markt plots het buitenland. En de Italianen vonden de wijnen van Südtirol niet echt Italiaans. In die periode hadden de wijnbouwers het moeilijk: hun wijnen raakten buiten de eigen streek amper verkocht.

Tweetalig

Vandaag is het gebied officieel tweetalig, maar ruim 70% van het half miljoen inwoners heeft het Duits als moedertaal. De meeste wijnbouwers hebben dan ook Duitse namen. En de wijndruiven worden gekweekt in twee talen: weissburgunder en pinot bianco, blauburgunder en pinot nero, grauburgunder en pinot grigio ...

Mix

De Südtirolers gaan prat op de mix van Oostenrijks-Duitse efficiëntie en Italiaans temperament. Dat vertaalt zich in de wijnen: zuiver, precies en rechtlijnig, en tegelijk zuiders vol en rijp. Het klimaat, tegelijk alpien en mediterraan, speelt hierin een belangrijke rol. De zon schijnt 300 dagen per jaar, overdag kan het zeer warm zijn, maar 's nachts koelt het sterk af. Zo ontwikkelen de druiven de zuiverheid en finesse van de koelte, samen met de rijpe fruitigheid van de zon.

Natuur

In Südtirol word je overweldigd door de indrukwekkende natuur, en de vele wijngaarden op steile berghellingen. Door het bergachtige landschap zijn er vele verschillende microklimaten en bodems, waardoor er vele verschillende druivenrassen worden geteeld, en er dus een grote variatie aan wijnen bestaat.

Geproefd en goedgekeurd

- Kurtatsch - vanaf € 13,75 - wijnhuisvandenbulcke.be.
Moderne en piekfijn onderhouden coöperatieve wijnkelder voor 190 druivenkwekers, waar de kwaliteit van de wijnen niet onderdoet voor die van private domeinen.

- Muri-Gries - vanaf € 16 - chxvini.be.
Dit domein is eigendom van een klooster uit de 19de eeuw; de installaties zijn echter up-to-date en de wijnen van verschillende druivenrassen stuk voor stuk uitstekend.

- In Der Eben "Sankt Anna" - € 22 - decanto.be.
Biodynamische wijn van de lokale druif schiava (ook vernatsch genoemd), aangevuld met pinot noir en de lokale lagrein; gerijpt in oude foeders, geen filtering of klaring.

- Kuenhof - vanaf € 22,40 - decanto.be
Wijnmaker Peter Pliger maakt uitstekende wijnen in de meest noordelijke wijnstreek van het land: de Eisackvallei in Südtirol. De wijngaarden liggen tegen de steile noordwestelijke flanken op 550 tot 700 meter boven zeeniveau, veelal op terrassen. De geschiedenis van Kuenhof gaat terug tot de 12e eeuw. Een 200-tal jaar geleden kocht een overgrootvader van Peter het goed. Peter kleeft niet graag een etiket op zijn wijnbouwvisie, maar een symbiose tussen de natuur, de mens en de wijngaarden staat centraal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Invoerders:
Châteaux Vini ( Ternat )
Decanto ( Asse )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
Gegevens domein
Geproefd en goedgekeurd: wijnen uit Südtirol