Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Behoort Languedoc bij de beste wijnstreken van Frankrijk?

wijnnieuws

Behoort Languedoc bij de beste wijnstreken van Frankrijk?

Iedereen die er al met vakantie is geweest, weet dat het in Languedoc zeer warm kan zijn, warmer nog dan in Provence. Logisch, want Languedoc ligt nog zuidelijker. En zo'n klimaat wijst meestal op krachtige, alcoholische wijnen.

Vroeger stond Languedoc - de grootste wijnstreek van Frankrijk - vooral bekend als leverancier van bulkwijn uit coöperaties, onder meer om de wijnen van minder zonnige streken te "versterken", een praktijk die nu verboden is.  

In de jaren '90  kende Languedoc een golf van vernieuwing. Domeinen begonnen onder hun eigen naam wijn te maken, vaak met druiven die in de streek niet toegelaten waren zodat ze hun wijn als "vin de pays d' Oc" op de markt brachten. Het publiek hield ervan: de druiven waren rijp, de wijnen vol, en de prijzen laag. Men noemde Languedoc het "Californië van Frankrijk", vanwege de nieuwe dynamiek in de streek. Maar het creëerde ook de perceptie dat hier wijnen in Amerikaanse stijl werden gemaakt: zoet, zwoel en zwaar. Die commercieel wel succes hadden, maar kwalitatief niet konden tippen aan beroemdere wijnstreken als Bordeaux en Bourgogne.

Daar is verandering in gekomen. De wijnbouwers van Languedoc hebben hun beste terroirs ontdekt, met interessante minerale bodems op hoger gelegen plekken of vlak bij de zee, waar het koeler is. Daar kunnen druiven in deze warmste streek van Frankrijk toch lang en langzaam rijpen, een voorwaarde voor evenwichtige, fijne wijnen. Ze verenigen zelfs het beste van twee werelden: de volheid van de zon (waaraan het wijnen uit noordelijker streken wel eens ontbreekt) en de frisheid van de koele mineralen van de bodem (waaraan het wijnen uit zuidelijker streken wel eens ontbreekt).

Wijnbouwers vermelden de namen van deze terroirs steeds vaker op hun etiketten: Terrasses du Larzac, La Clape, Pic Saint Loup, Saint-Georges d'Orques, Montpeyroux, La Livinière ... Omdat ze zulke consistente kwaliteit leveren, promoveerden sommige zelfs tot een aparte "appellation controlée". Sommige domeinen kregen internationale bekendheid: La Grange des Pères, Daumas Gassac, Peyre-Rose, d'Oupia, Alquier, Pas de l'Escalette, Montcalmès, Cal Demoura, l'Hortus, Champart, et j'en passe. Zelfs uit het grote Bourgogne is nu interesse voor Languedoc: het bekende koppel Anne Gros en Jean-Paul Tollot heeft zich in Minervois gevestigd. Overigens past wijn uit Languedoc beter bij wild dan wijn uit Bourgogne.

Het antwoord op de vraag is dus: ja, Languedoc behoort vandaag bij de beste wijnstreken van Frankrijk. Gelukkig de prijzen nog niet.


Voor dit artikel proefde ik uitstekende Languedocwijnen bij divinewines.be en wijnen-dekok.com.

 

Invoerders:
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Divine Wines Brussel ( Brussel )
De Kok ( Lier )
Les Grands d'Oc & Roussillon ( Overijse )
toegevoegd op 16.12.2016