Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zijn er goede wijnen in Provence?

wijnnieuws

Zijn er goede wijnen in Provence?

Als u deze zomer naar Provence trekt, denkt u wellicht aan roséwijn. En misschien ook wel aan hoofdpijn. Wat weinigen weten, is dat deze zuiderse streek zeer goede rode wijnen levert, die bij de meest ondergewaardeerde van Frankrijk horen.

De wijnbouwer die daarin een belangrijke rol heeft gespeeld, is geen Fransman maar een Duitser: Henning Hoesch, een historicus en klassiek cellist. Hij richtte in 1972 het Domaine Richeaume op, en was de eerste om in dit warme klimaat cabernet sauvignon aan te planten, niet onlogisch als je weet dat deze druif - bekend van Bordeaux - zo moeilijk rijpt. Hij mengde ze met zuiderse druiven als grenache en syrah, wat een prachtig resultaat opleverde. Maar omdat dit inging tegen de regels van de appellatie, moest Hoesch zijn wijn "degraderen" tot "vin de pays". Dat verhinderde hem niet om er veel succes mee te hebben.

Een andere wijnbouwer die met deze blend van cabernet sauvignon en syrah/grenache aan de slag ging, is ook een Duitser: Peter Fisher van Château Revelette, die oenologie studeerde aan de befaamde Davis University in Californië. Zijn basiswijn mag de appellatie Coteaux d'Aix en Provence vermelden, omdat de wetgeving intussen versoepeld is: tot 20% cabernet sauvignon is nu toegelaten. Het werd immers gênant dat de beste wijnen de naam van de appellatie niet op hun etiket mochten zetten.

Eloi Dürrbach, afkomstig uit de Elzas, maakt wijnen van 50% cabernet sauvignon en 50% syrah, meer cabernet sauvignon dus dan toegelaten, waardoor zijn wijnen ook als "landwijn" (IGP) door het leven moeten. Toch zijn ze wereldwijd bekend en gegeerd, omwille van hun finesse en schakering die je in een zuiderse wijnstreek niet voor mogelijk acht. En vlakbij, in Saint-Rémy-de-Provence, vind je de wijnen van Dominique Hauvette die ik zonder meer bij de top van Frankrijk reken.

Ook zonder cabernet sauvignon worden in Provence prachtige wijnen gemaakt, zoals in de kleine appellatie Pallette, gezegend met een uitzonderlijk microklimaat en kalkrijke ondergrond. Op het Château Simone - sinds twee eeuwen in handen van de familie Rougier - worden verrukkelijk fijne rode wijnen van grenache en mourvèdre gemaakt, aangevuld met syrah en enkele autochtone Provençaalse druiven.

Hoe krijg je in dit warme klimaat toch wijnen met finesse? Door de wijnstokken op een hoogte of op noordelijke hellingen te planten. Of vlak bij de zee, zoals in Bandol, waar de mooiste wijnen ter wereld van mourvèdre worden gemaakt, een druif die zich leent tot grote bewaarwijn. Het proeven van een goede, gerijpte Bandol is altijd een magisch moment.

Ik heb al gemerkt dat deze grote Provençaalse wijnen bij ons weinig bekend zijn. Tijdens uw volgende vakantie in Provence heeft u de kans om ze te ontdekken.

 

Goede wijnen uit Provence worden ingevoerd door www.vinarte.be en www.pikowines.com.

 

 

 

Invoerders:
Divine Wines Brussel ( Brussel )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Piko Wines ( Brussel )
toegevoegd op 29.05.2016