Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnrestaurant/bar/winkel De beste wijnbars in Vlaanderen en Brussel

De beste wijnbars in Vlaanderen en Brussel

De trend van wijnbars is internationaal al langer aan de gang, ons land hinkte een tijdje achterop. Maar nu worden hier ook alsmaar meer wijnbars geopend, en steeds vaker kan je er ook iets eten.
Wat is een wijnbar? De benaming spreekt voor zich: een bar waar je wijn kan drinken, zoals je bier kan drinken in een café. Vaak gaan mensen er naartoe alvorens naar een restaurant te gaan, om er samen te aperitieven. Of na het restaurant, om er nog een laatste glas te drinken. Gaandeweg gingen wijnbars ook hapjes en kleine gerechten aanbieden, inspelend op de sharing-trend die vooral bij jonge mensen in trek is. Waardoor het verschil tussen een wijnbar en een bistro is vervaagd. Hoe hebben wij dan het verschil tussen beide gemaakt? In een wijnbar moet je kunnen binnenstappen voor alleen een glas wijn, zonder reservatie. Kan dat niet meer, dan is het een wijnbistro geworden.

Brussel

- Winery, Elsene/Watermaal-Bosvoorde/Brussel-stad. Deze pionier onder de wijnbars van onze hoofdstad telt nu drie vestigingen. Zowel klassieke als meer avontuurlijke wijnliefhebbers vinden hier hun gading. Je kan er ook terecht voor snacks en tapa's, en sinds kort zelfs voor volwaardige gerechten in een kosmopolitische culinaire stijl. winery.be

- Bar du Canal, Brussel-stad. Langs het Kanaal van Brussel, op de hoek met de Dansaertstraat, ligt deze leuke bar, gerund door een Deen en helemaal gewijd aan natuurlijke wijnen. Bereid u voor op ongewone aroma's en smaken. In 2019 werd hij door de Brusselse wijnschool Inter Wine & Dine uitgeroepen tot beste wijnbar van Brussel, samen met Etiquette (zie verder). @barducanal

- Rubis, Sint-Gillis. In de schaduw van het gemeentehuis van Sint-Gillis vind je deze wijnbar van sommelier Pierre Val, vooral gewijd aan biologische en biodynamische wijnen. Val verlaat graag de begane paden en schenkt ook wijnen uit minder bekende landen zoals Armenië. Met wat kaas en charcuterie on the side. Artisanaal bier is zijn guilty pleasure. rubiswinebar.be

- Calmos, Sint-Gillis. Op wandelafstand van Rubis worden ook natuurlijke wijnen geschonken, in deze wijnbar van twee fervente wijnliefhebbers: modefotograaf Serge Leblon en grafisch ontwerper Marc Vermeersch. Kleine hapjes (kaas, charcuterie, rillettes van makreel) stillen de eerste honger. @calmos_lebar

- Oeno TK, Sint-Gillis. Sommelier Antoine Van Duyse heeft zijn wijnbar geopend achter de 19de-eeuwse Drievuldigheidskerk. Je kan er kiezen uit een catalogus van meer dan vierhonderd wijnen uit vooral Europese wijnlanden, om ter plekke te drinken of mee naar huis te nemen. Er worden ook wijncursussen gegeven. oenotk.com

- Rebel, Elsene. In de buurt van het Flageyplein zit deze kleine bar met natuurlijke wijnen en smakelijke kleine gerechten altijd zodanig vol dat het hippe publiek overloopt tot in de straat. Achter dit succes zit de eigenaar van het restaurant Ötap. Zijn sommelier selecteert ook hier de wijnen, een garantie voor kwaliteit. @rebel_winebar

- Tarzan, Elsene. Eigenares Coralie Rutten heeft het voor natuurwijnen, en die mogen voor haar best wat "rock 'n' roll" zijn. Ook de kleine hapjes zijn dat: van witte pens over humus tot gestoomde kokkels. Ernaast ligt - jawel - Jane, een wijnwinkel met een fantastische catalogus. In Sint-Lambrechts-Woluwe opende ze een tweede wijnbar, Nabu. @tarzancomptoir / jane-caviste.be / @nabubaravins.be

- Titulus, Elsene. Onder hetzelfde dak vind je hier een wijnbar, een wijnwinkel en een kruidenier. De nadruk ligt, zoals in vele wijnbars, op natuurlijke wijnen. "Wijnen met energie en emotie", aldus de eigenaars. Hun catalogus getuigt alvast van kennis en passie. Sinds kort heeft Titulus ook een vestiging in Antwerpen. titulus.be

- Le Bain des Dames, Elsene. Als hun eigen shift achter de rug is, komen Brusselse chefs en sommeliers hier voor de fantastische wijnkaart en de verrukkelijke mediterrane hapjes. De selectie van wijnbouwers is compromisloos sterk. Een cultadres dat al lang niet meer zo cult is. lebaindesdames.be

- Etiquette, Elsene. Een van de eerste wijnbars in Brussel, met tweehonderd wijnen uit de hele wereld, waarvan een zeventigtal per glas. Je tapt zelf je glas vol uit flessen in een wijnautomaat, bediend met een kredietkaart van het huis. Wijnbar, eetzaal en wijnboetiek lopen in elkaar over. etiquette-wines.com

- Chez Felix, Schaarbeek. De eigenaar, een voormalig financieel directeur, heeft een voorkeur voor mediterrane wijnen uit Italië, Spanje en Portugal. De chef heeft Peruviaanse roots en creëert gerechten met Zuid-Amerikaanse en Aziatische accenten. @chezfelixwinebar

- Achille, Schaarbeek. "Vins vivants, cuisine brute", is de slogan van deze wijnbar. Sommelier Sébastien Albanese, die ook een bierbar heeft, houdt van spontane gisting en zoekt dat ook in wijn. Chef Virginie Ruhault werkte vroeger in de keuken van Bon Bon. De naam verwijst naar Achille Colignon, een 19de-eeuwse burgemeester van Schaarbeek. @achille1030

- Tortue, Ukkel. De eigenaars van de succesvolle cafés Chez Franz en Chez Richard hebben ook deze kleine wijnbar geopend. Zij weten intussen wat mensen aantrekt: goede kwaliteit, levendige sfeer, redelijke prijzen. Wijnadviseur van dienst is Yann Grappe die tien jaar les gaf in wijngeschiedenis en wijncultuur aan twee Italiaanse universiteiten. @clubtortue

Antwerpen

- Osaka. In deze heel bijzondere wijnbar in minimalistische zen-stijl worden natuurwijnen en sharing food geserveerd. Het eigenaarskoppel baat ook het in Antwerpen bekende restaurant Camino uit. Reservaties zijn mogelijk als je van plan bent om te eten, maar er worden altijd plaatsen vrijgehouden voor walk-ins. @osakaantwerp

- Ta-nnin. De Thaise sommelier Tawat Hattatammanoon werkte ooit nog in het Thaise restaurant van Nathalie Meskens. De wijnkaart is ronduit schitterend, met ruim 125 wijnen uit de hele wereld tegen zeer redelijke prijzen. Je eet er ook kleine gerechten als crispy chicken, gyoza's en hummus. tannin.be

- Luddites Books & Wine. In deze wijnbar boven een boekenwinkel in een historisch gebouw vind je een beperkte maar interessante selectie van wijnen per glas, waaronder (uiteraard) wijn van het domein Luddite uit Zuid-Afrika. Zoals het Luddisme zich in de 19de eeuw verzette tegen nieuwe technologie, verzet dit eigenaarskoppel zich op haar manier tegen de digitalisering. luddites.be

- The Tasting Room. Dit is de wijnbar van Isabeau Sas, oprichtster van de onlinewijnwinkel The Daily Bottle. Je kan er zelf de wijnautomaten bedienen met een magneetkaart waarop je je eigen wijnbudget kan storten. Er is altijd keuze uit zestien verschillende wijnen, en de selectie verandert maandelijks. ourdailybottle.com

- Bar Burbure. Hier worden ook bieren, cocktails en spirits geschonken. Maar eigenaar Jurgen Lijcops is in de eerste plaats een topsommelier. Er zijn altijd twintig wijnen per glas voorradig, en ze worden steevast geschonken in het perfecte glas, op de perfecte temperatuur en in perfecte staat. barburbure.be

Mechelen

- The Neck. In deze wijnbar in het hart van de stad weet je op voorhand of er nog plaats is: dan brandt het groene lichtje aan het raam. Hier kom je voor een glas wijn uit een vijftiental landen en eventueel enkele gerechten. Maar ook voor muziek, één keer per maand zelfs live. En wat dacht je van een rap & hip hop wine tasting, of een jazz tasting? theneck.be

Gent

- Ona. Gezellig verlicht met kandelaars legt deze wijnbar zich toe op biologische en biodynamische wijnen uit Europa. Een dertigtal wijnen zijn verkrijgbaar per glas. Er is ook een wijnshop en er worden regelmatig wijnproeverijen georganiseerd. ona.gent

- Vinogradoff. Deze wijnbar belooft ongewone wijnen: van wijnen in amforen en orange wines, over wijnen zonder toegevoegde sulfiet, naar wijnen uit landen als Georgië, Servië en Libanon. En zelfs een alcoholvrije "sparkling tea" uit Denemarken. vinogradoff.gent

- Baravins. Binnenin is het sfeervol en gezellig, buiten wacht een terras voor zonnige dagen. Hier kies je een fles uit ruim tweehonderd referenties uit de hele wereld, of een van de vele wisselende wijnen per glas. De keuken zorgt voor hapjes: pasta al ragù, ravioli, Gentse pistolet, charcuterie en kaas. baravins.be

- Parole Winebar & C°. "Qui aime le vin, aime la vie", is de slagzin van het door wijn gepassioneerde koppel dat deze jazzy en mooi ingerichte wijnbar uitbaat in het hart van Gent. Naast de bar is er een "urban guesthouse" waar je kan overnachten: kan altijd nuttig zijn. parole.gent

Brugge

- Cuvee. Begonnen als klassieke wijnwinkel, nadien overgestapt op de exclusieve import van natuurwijnen. Vandaag is Cuvee een wijnbar, een wijnshop, een webshop én een foodbar. De sharing gerechten zijn vers en verzorgd: gegrilde gamba's, ravioli met knolselder en truffel, inktivis met zoete aardappel. cuvee.be

Leuven

- Surlie. Deze wijnbar annex shop staat in het teken van Italiaanse natuurwijnen. Je kan hier een wijn kopen om mee naar huis te nemen, maar ook ter plekke drinken, samen met wat fingerfood. Er worden interessante tastings georganiseerd, vaak in aanwezigheid van de betrokken wijnbouwers. surlie-natuurwijnen.be

Hasselt

- Wijnbar Dito. In deze familiezaak vindt elke wijnliefhebber zijn gading: meer dan driehonderd referenties, van klassieke Franse wijnen over wijnen uit de Nieuwe Wereld tot de nieuwste natuurwijnen. Elke maand kunnen verschillende wijnen onder één thema vergelijkend geproefd worden. Mediterrane hapjes maken de ervaring compleet. wijnbardito.be

 

 

 

 

 

 


Gegevens
De beste wijnbars in Vlaanderen en Brussel