Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Kan een wijn van cabernet sauvignon nog verrassen?

wijnnieuws

Kan een wijn van cabernet sauvignon nog verrassen?

 

"Wordt u als verwende wijnliefhebber nog wel eens verrast door een wijn?" Die vraag krijg ik regelmatig te horen. Het eerlijke antwoord is: minder dan vroeger. Wat eigenlijk logisch is. Naarmate de tijd vordert, proef je steeds meer wijnen. Zodat de kans kleiner wordt dat je nog eens een wijn ontdekt waarvan je denkt: tiens, dit heb ik nog nooit geproefd. Toch overkomt het me - gelukkig! - nog nu en dan. Zoals met de wijn van cabernet sauvignon van het domein Fuori Mondo uit Toscane.

Wie had gedacht dat ik ooit nog verrast zou worden door deze klassieke en wereldbekende bordeauxdruif? Maar zo had ik ze nog nooit geproefd: puur, sappig, fris, fijn. Het tegendeel dus van hoe je deze druif meestal te proeven krijgt: zwaar getekend door nieuw eikenhout na één tot twee jaar lagering op bordeauxvaten, waardoor het ware karakter van deze druif wordt veranderd. Verknoeid, zullen puristen zeggen. Maar niets daarvan op dit Toscaanse domein, want deze wijn van cabernet sauvignon werd opgevoed in amforen van gebakken klei. En dat maakt een groot verschil: geen houtsmaak, geen houttannines, geen vanilletoetsen, alleen de langzame uitwisseling van zuurstof doorheen de minuscule poriën van de klei die de wijn homogeen en soepel maakt, en tegelijk zijn puurheid bewaart. Tot hiertoe waren amforen vooral bekend van de orange wines (witte wijnen die met de schil worden vergist en daardoor oranje kleuren), maar ze kunnen dus net zo goed voor rode wijn gebruikt worden.

Olivier Paul-Morandini is dan ook geen gewone wijnmaker. Na zijn studies zwierf hij enkele jaren door Tibet waar hij met kansarme kinderen werkte. Daarna belandde hij in Canada en steunde daar kleine landbouwers om hun terroirproducten op de markt te brengen. Vervolgens zette hij zijn schouders onder het project van een algemeen Europees noodnummer: het werd de 112. En pas dan, een tiental jaren geleden, kocht hij een wijndomein van een gepensioneerd koppel aan de Toscaanse kust. Hij ging van start met amper één hectare, huurde gestadig meer percelen bij, en schakelde over op de biodynamie, een filosofie over wijnbouw die een heel stuk verder gaat dan de biologische teelt van wijndruiven. Daar komt dus deze cabernet sauvignon vandaan, die hij naar zijn zoon Matteo heeft genoemd. En die vervolgens naar ons land werd gebracht door twee door wijn gepassioneerde West-Vlamingen, Hans Tack en Dimitri Bonte van de invoerzaak Start2Taste.

Verdorie, dacht ik, dit wijndomein heeft zijn naam niet gestolen: Fuori Mondo is Italiaans voor "buiten de wereld".

 

 

 

 

 

 

 

 
Invoerders:
Start2Taste ( Waregem )