Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Eerste Belgische wijn uitgevoerd naar de Verenigde Staten

wijnnieuws

Eerste Belgische wijn uitgevoerd naar de Verenigde Staten

Deze maand vertrokken 480 flessen wijn "Clos d'Opleeuw" van de Vlaamse wijnmaker Peter Colemont uit Haspengouw naar de Verenigde Staten. Ze werden besteld door de Authentic Beverages Company uit Austin, Texas. In navolging van de "Belgian beers" die zij met groot succes invoeren, willen ze de Amerikanen nu ook laten kennismaken met "Belgian wine". Ze beginnen daarmee vanuit hun vestiging in Chicago.

Het contact tussen Peter Colemont (foto) en dit Amerikaanse bedrijf kwam tot stand via de dochter van Pierre Celis zaliger, die in ons land de brouwerij van Hoegaarden oprichtte. Na de verkoop ervan aan het toenmalige Interbrew trok hij naar Amerika om daar Celis White te gaan brouwen. Zijn dochter wil dat werk nu verder zetten en is ook betrokken bij de import van Belgische bieren, onder meer via de Authentic Beverages Company waar ze bestuurder is.

Afgelopen zomer kwamen twee Amerikaanse managers van het bedrijf naar Gors-Opleeuw om Peter Colemont te ontmoeten en zijn wijngaard en wijnkelder te bekijken. Daar is deze bestelling uit voortgekomen.

Peter Colemont (50), een leraar biologie en docent wijnkennis, had in 1995 een droom: hij wilde een witte wijn van chardonnay maken op het niveau van een witte bourgogne. Hij startte met een piepklein wijngaardje van 4 are in zijn tuin, vervolgens kocht hij in zijn dorp Gors-Opleeuw een grotere wijngaard van 1 hectare. Omdat die ommuurd is, kon hij hem naar Bourgondische traditie "Clos d'Opleeuw" noemen.

Toen de wereldbekende Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson schreef dat ze zijn wijn blind proefde en verwarde met een Puligny-Montrachet, een van de befaamdste witte wijnen uit Bourgogne, groeide zijn reputatie, kennelijk tot in Amerika.

Colemont besteedt al zijn vrije tijd aan zijn eigen wijn en gaat daarbij maniakaal zorgvuldig te werk. Het gaat letterlijk om handgemaakte wijnen: hij doet alles zelf, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder, tot etikettering, verkoop en levering toe. Zulke artisanale manier van werken slaat in Amerika altijd aan, en de invoerders zijn er dan ook van overtuigd dat Clos d'Opleeuw in Amerika een cultwijn kan worden.