Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Reyneke

wijntips

Reyneke

Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika heeft de biodynamische wijnbouw een nieuwe generatie wijnmakers geïnspireerd.  De voortrekker daarvan is Johan Reyneke, een innemende man die filosofie studeerde en gepassioneerd is door surfen, en uiteindelijk wijnbouwer werd.

"Filosofie heeft mij geholpen om betere wijn te maken", vertelt hij. "Maar aanvankelijk had ik moeite om werk te vinden. Omdat ik ook een master degree in Environmental Ethics had, begon ik te werken op het veld en in wijngaarden om praktijkervaring op te doen, ik was er vaak de enige blanke. Maar ik kon er mij niet mee verzoenen dat ik voortdurend gif moest spuiten. Het toeval wou dat mijn vader, een professor geneeskunde, een landhuis had gekocht met een kleine wijngaard, en daar probeerde ik druiven te kweken zonder chemische middelen. Maar het lukte niet. Ik ontmoette toen een landbouwster die mij alles leerde over biodynamie. Het volstaat niet om gif uit te schakelen, zei ze, want dan wordt alles wildernis. Je moet actief optreden en begrijpen hoe de natuur functioneert. Dat heeft mij de ogen geopend."

Zo had Reyneke een probleem met slakken die zijn wijnstokken aantastten: "Hoe kon ik die weghouden zonder gif te gebruiken en dus andere dieren te doden? Door eenden uit te zetten in mijn wijngaard, elke eend eet per dag zestig slakken. Zo leerde ik beetje bij beetje hoe ik mijn wijngaard kon beschermen en versterken zonder de natuur en mezelf te vergiftigen."

Zijn project werd een groot succes: vandaag heeft hij een ecosysteem van 120 hectare, gecertificeerd door Demeter, waaruit wijnen voortkomen die bij de internationale top horen.
"Maar ik heb niet alleen wijngaarden, want met monocultuur kan je geen ecosysteem opbouwen, de natuur heeft diversiteit nodig om stabiliteit te creëren. Zo kweek ik ook koeien, want met hun compost kan ik mijn bodems op natuurlijke wijze voeden om betere druiven te bekomen."

We rijden met zijn oude terreinwagen door de wijngaarden en zien plots zijn veestapel die voortgedreven wordt door twee medewerkers.
"Daar zijn ze!" roept Reyneke enthousiast, en hij begint alle koeien, een dertigtal, bij naam te noemen.
"Bij ons hebben alle levende wezens een naam", legt hij uit, "Als teken dat we hun individualiteit erkennen en respecteren."

Ook zijn wijnen geven blijk van respect en individualiteit.


Invoerders:
De Kok ( Lier )
Gegevens domein
Reyneke