Wijnontdekkingen in Languedoc, Umbrië en Argentinië
Onder deze rubriek "Wijnen & Seizoenen" vind je elke maand wijnontdekkingen die een link hebben met de periode van het jaar.

Clos Marie, Pic Saint Loup (Languedoc)
Als je de wijnen van Clos Marie proeft, denk je niet meteen aan een zuidelijke streek. Ze zijn Bourgondisch fijn en elegant, en hun fraîcheur is opmerkelijk. Maar het fruit is wel optimaal rijp.
Clos Marie ligt in een van de mooiste terroirs van Languedoc, Pic Saint Loup. De wijngaard werd beplant met de typische Zuid-Franse druivenrassen grenache, syrah, mourvèdre en carignan. De eigenaars, Christophe Peyrus en zjn echtgenote Françoise Julien (foto), werken sinds 2001 biodynamisch, en alle percelen worden apart gevinifieerd. De verschillende cuvées zijn stuk voor stuk uitmuntend en reflecteren de eigenheid van elk perceel. De extractie gebeurt met zachte hand: de wijnmakers zoeken de zuivere expressie van het fruit en een zijdezachte textuur. Nieuw eikenhout wordt hier niet gebruikt. Kortom: deze wijnmakers doen alles om de liefhebbers van finesse en fraîcheur te plezieren. Geen wonder dat de wijnen van Clos Marie vandaag tot de meest gezochte wijnen van Languedoc behoren.
Verkrijgbaar bij Wijnen De Kok in Lier (zie link hieronder)
Arnaldo Caprai, Umbrië
Umbria is minder bekend en geliefd dan Toscane, ook door wijnliefhebbers. En toch is dit een prachtige streek, en zijn er prachtige wijnen. Wijnen met karakter evenwel, naar het beeld van het ruige landschap. En van de lokale druif sagrantino, die alleen in deze Italiaanse wijnstreek voorkomt.
Wellicht doordat zij zoveel tannines heeft, wordt sagrantino zelfs door liefhebbers van Italiaanse wijnen vaak over het hoofd gezien. Nochtans heeft deze druif een eigen appellatie in de hoogste categorie der Italiaanse appellaties: DOCG Montefalco Sagrantino ("Denominazione di Origine Controllata e Garantita"). Het stadje Montefalco in Umbria hoeft dus niet onder te doen voor beroemdere DOCG's als Barolo, Chianti Classico en Brunello di Montalcino.
Al vele jaren ben ik geïntrigeerd door deze druif, die het ruwe en rurale karakter van haar geboortegrond Umbrië zo goed weerspiegelt. Ondanks het wereldwijde succes van al die makkelijk wegdrinkende wijnen, bleef ze altijd zichzelf: een dwarsligger. Al is men er gaandeweg wel in geslaagd om het onderliggende fruit meer te laten spreken in de wijn.
Door dat hoge gehalte aan tannines, kan het drinken van een jonge sagrantino een beproeving zijn. Maar eens de wijn voldoende lang gerijpt heeft, transformeert de bitterheid zich tot nobele, zalvende, weldadige kracht: een fluwelen hand in een ijzeren handschoen.
Arnaldo Caprai is een succesvol zakenman in de textielsector die in 1971 met een eigen wijndomein begon in Umbrië. Het was zijn zoon Marco die in de jaren 1990 sagrantino onder de internationale aandacht bracht. Hij stuwde de kwaliteit van sagrantinowijn op naar ongekende hoogte. De topwijn van het gamma rijpt 24 maanden op Franse eik, vervolgens nog 8 maanden op de fles vòòr hij op de markt wordt gebracht. Nadien strekt het tot aanbeveling hem nog minstens tien jaar te laten rijpen in de fles.
Ik heb al verschillende oudere jaargangen van de wijnen van Caprai geproefd, en de gerijpte sagrantino toont zich dan in al zijn grandeur: diep van kleur, diep van smaak, krachtig, complex, en tegelijk elegant en nobel. Een grote wijn.
Verkrijgbaar bij Licata (zie link hieronder)
Achaval Ferrer, Argentinië
Argentijnse malbec heeft het potentieel om tot de top van de wijnwereld te behoren. Maar - zoals overal - moet je een tijdje zoeken en proeven alvorens je de echte nobele, verfijnde, elegante exemplaren vindt. Heel wat Argentijnse wijnmakers denken helaas nog altijd dat je blockbusters moet maken om succes te hebben.
Dirk Boeckx van Alcobrands importeert sinds kort de wijnen van Achaval Ferrer uit Mendoza. De naam van dit domein komt van de twee Argentijnse partners, Santiago Achaval en Manuel Ferrer. Zij startten in 1998 met dit avontuur, samen met twee Italianen, de wijnmaker Roberto Cipresso en Tiziano Siviero (die in Montalcino eigenaar zijn van La Fiorita Winery). Van bij de aanvang waren ze resoluut in hun doelstelling: bij de top van de Argentijnse malbecs horen. En daar zijn ze in geslaagd.
Hier wordt niet aan industriële wijnproductie gedaan. De drie afzonderlijke estates waar malbec wordt gemaakt (Finca Altamira, Finca Mirador en Finca Bella Vista) hebben allemaal oude wijnstokken (tot 80 jaar), en de wijngaarden liggen een duizendtal meter boven de zeespiegel. Het is er dus voldoende koel, vooral 's nachts, om de finesse en de fraîcheur in de wijnen te behouden.
De productie is kleinschalig: van elke finca worden maar 800 à 1.000 kisten van 12 flessen gemaakt. In de wijngaard wordt alles gedaan om tot optimale rijpheid te komen, zoals groene oogst (het wegsnijden van overtollige druiventrossen om de resterende druiven rijper te laten worden). Er wordt manueel geoogst in de ochtend als het koel is, de druiven worden in kleine manden verzameld zodat het fruit intact blijft. De rijping gebeurt op kleine barriques van nieuw Frans eikenhout. Maar de optimale rijpheid van het fruit verteert dit moeiteloos. De wijnen zijn modern van stijl, maar ze hebben onmiskenbaar klasse. Een aanrader voor wie echt goede malbec uit Argentinië wil leren kennen.
Achaval Ferrer heeft ook een "instapwijn" van malbec, waarbij fruit uit diverse regio's wordt gekocht, uit wijngaarden die onder de supervisie van Achaval Ferrer staan.
www.alcobrands.be, tel. 0475/914 616
Invoerders:
De Kok ( Lier )
Licata ( Diepenbeek )