Ik was dit jaar al 2x op bezoek bij Joan d’Anguera. En ik zal deze herfst nog een 3e keer gaan…
En met reden!
De 2 broers Anguera werken op dit moment op een niveau dat zijn gelijke niet kent in Spanje. Tijdens mijn laatste bezoek net voor de zomer waren er niet toevallig ook één van ’s werelds bekendste wijnjournalisten samen met de grootste distributeur van Spaanse wijnen ter wereld.
We proefden de nieuwe wijnen van 2020 en 2021. Naast grote cultwijnen uit de hele wereld: Rayas, Romanée-Conti, Cos d’Estournel, Rinaldi, en vele anderen…
Waarom maak ik de vergelijking met Rayas, dé grootste Grenache-cultwijn uit Frankrijk?
Er is veel Grenache ofte Garnacha/Garnatxa/Granatxa in Spanje. Velen werken op topniveau en flirten met de stijl van Rayas. Dani Landi is met zijn Comando G de bekendste.
Ook hier wordt er biodynamisch en non-interventionistisch gewerkt. |
|
Maar de Anguera-broers gaan nog een stapje verder.
|
|
Ze maken vandaag nog ¼ van de kwantiteit die ze 10 jaar geleden maakten, met dezelfde wijngaarden. Ze zagen net het licht tijdens een bezoek in 2019 aan Château Rayas. Ze komen trouwens heel goed overeen met de eigenaar Emmanuel Reynaud.
Ze werkten toen al biodynamisch en non-interventionistisch, maar plukten vroeger omdat de zomers al maar warmer werden en de druiven almaar sneller rijpten. Ze wilden op die manier een frissere stijl Grenache maken.
Tijdens hun bezoek zagen ze dat ze verkeerd bezig waren. Wat men bij Rayas deed, was net hetzelfde wat ook hun grootvader al deed in de jaren 50 en 60. De druiven moeten de kans krijgen om te rijpen. En dat is tot het begin van de herfst, begin oktober.
|
|
|