Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

ArgentiniŽ: geproefd en goedgekeurd voor u

wijnnieuws

ArgentiniŽ: geproefd en goedgekeurd voor u

Argentinië wordt als wijnland tot de Nieuwe Wereld gerekend. Maar eigenlijk gaat de wijncultuur er terug tot de zestiende eeuw.

Zesde grootste wijnproducent

Slechts vijf wijnlanden produceren meer wijn dan Argentinië. De wijncultuur is er ook ouder dan de meesten denken. Reeds in de zestiende eeuw werden hier wijnstokken aangeplant door de Spaanse conquistadores, gevolgd door de Fransen in de negentiende eeuw. Er is veel wijnkennis aanwezig, en de wijndomeinen beschikken vandaag over het nieuwste materiaal.  


Het succes van malbec

Franse kolonisten brachten in de negentiende eeuw een druif mee uit Bordeaux, die in Argentinië voor een ongekend succes zou zorgen: de malbec. Terwijl deze druif in Frankrijk nogal stugge wijnen oplevert, zorgt het Argentijnse klimaat voor mondvullende, fruitige en fluwelige wijnen. Heel wat wijnbedrijven uit Frankrijk, maar ook uit andere Europese wijnlanden, hebben daarom geïnvesteerd in Argentinië.


Hooggelegen wijngaarden

Het hart van de wijnbouw ligt in Mendoza, tegen de grens met Chili. Hier wordt driekwart van de Argentijnse wijn geproduceerd op hoogtes van om en bij de duizend meter. Dat is in het warme Argentijnse klimaat noodzakelijk om voldoende koelte te hebben, zodat de wijnen fris en levendig blijven.


TIP: Argentijnse wijn van een Vlaming

Marc Buelinckx is een wijnmakelaar uit Vlaams-Brabant, die in Argentinië een wijngaard kocht op 900 meter hoogte, met 70 jaar oude wijnstokken. De hoogte zorgt voor levendige smaakexpressie en frisse zuren, de oude wijnstokken voor intense smaak en fruitconcentratie. Prachtig voorbeeld van Argentijnse malbec, zeker voor deze prijs.
- Adelante, Malbec, Mendoza 2014 -  € 12,50 - wijnen-dekok.com.


Geproefd en goedgekeurd

- Bodega del Fin del Mundo, Vino Espumante Extra Brut - € 13, 98 - wijnenpuro.be. Mooie rosé schuimwijn van pinot noir en chardonnay uit Patagonië, "het einde van de wereld". Van dezelfde druiven maakt dit domein ook stille wijnen (vanaf € 11,49).

- Tomero, Torrontès, Mendoza 2015 - € 12,50 - adbibendum.be. Bekoorlijke witte wijn van de Argentijnse druif torrontès, met een parfum van exotische vruchten. Past goed bij asperges, en bij tartaar of carpaccio van vis.

- Dante Robino, Malbec, Mendoza 2016 - vanaf € 7,92 - cavesdefrance. Rode wijn met zachte, rijpe tannines en aroma's van rood en zwart fruit. Een mooi voorbeeld van Argentijnse malbec, zeer geschikt voor gegrild vlees.

- Altos Las Hormigas, Malbec, Mendoza 2015 - € 9,98 - magnuswijnen.be. Hooggelegen wijngaarden zorgen voor frisheid en levendigheid in deze lichte, elegante Argentijnse malbec van een gereputeerd domein.

 

 

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Magnus ( Kontich )
Wijnen Puro ( Knokke-Heist )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
De Kok ( Lier )
toegevoegd op 08.04.2018