Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is het wijnjaar 2016 zo goed als wordt beweerd?

wijnnieuws

Is het wijnjaar 2016 zo goed als wordt beweerd?

Naar jaarlijkse gewoonte streek de Union des Grands Crus de Bordeaux onlangs neer in Brussel om de jaargang 2016 te laten proeven, die nu op de markt komt. Ik hoor u al zeggen: maar er zijn toch al wijnen van 2016 te koop? Dat klopt, maar de naam Union des Grands Crus verraadt al dat het hier gaat om de top van Bordeaux. En de duurdere wijnen verblijven nu eenmaal één tot twee jaren op houten vaten, en nadien nog enige tijd op de fles, alvorens in de handel beschikbaar te zijn.

In Bordeaux was 2016 het jaar van de linkeroever, van Médoc en Pessac-Léognan dus, waar de cabernet sauvignon dominant is. 2015 was al uitvoerig bejubeld, maar eigenlijk is 2016 nog beter: completer, evenwichtiger, fijner, eleganter. En dat heeft veel te maken met de uitzonderlijke kwaliteit van het raspaardje onder de druivenrassen, de cabernet sauvignon. Als deze stugge, laatrijpende druif het goed doet, kan het geluk in Bordeaux niet op. Want dat is zeker niet elk jaar het geval. Je hebt er een lange, warme, droge zomer voor nodig, op tijd en stond onderbroken door verfrissende regen en koele nachten. Zoals in 2016. Ook de rechteroever van Bordeaux, Saint-Emilion en in mindere mate Pomerol, heeft daarvan geprofiteerd, al is hier de merlotdruif de meest aangeplante.

Ik heb het al vaak geschreven en herhaald: de kwaliteit van het wijnjaar in Bordeaux kan je niet zomaar extrapoleren naar andere wijnstreken in Frankrijk, laat staan naar andere wijnlanden. Maar in Frankrijk was 2016 bijna overal een prima jaargang.

In de Elzas zijn de droge wijnen van pinot gris van een zeldzaam hoog niveau. De wijnen van de Loire combineren in alle kleuren puurheid, rijpheid en frisheid. Beaujolais heeft prachtige rode wijnen van gamay afgeleverd, met als uitschieter Morgon.

In Bourgogne was de kwantiteit laag (door vorst en hagel in de lente) maar de kwaliteit hoog (wat de prijzen nog verder de hoogte in jaagt). Spoed u naar de Jura en de Savoie voor veel lagere prijzen: deze ondergewaardeerde streken hebben vaak met grillig weer te kampen maar in 2016 zijn de witte en rode wijnen, vaak van lokale druiven, er aangenaam harmonieus en aromatisch.

Zowel in het noorden als het zuiden van de Rhônevallei is kwaliteit ook op de afspraak, zowel in wit als in rood. Verder naar het zuiden toe, in Provence en Languedoc, kiest u best voor rode wijnen uit wijngaarden die op een hoogte gelegen zijn, want in de vlakten was het te heet en te droog zodat de rijping stilviel en de vraag weer opflakkerde of het verbod op irrigatie niet moet opgeheven worden.

Het Franse zuidwesten heeft dan weer mee geprofiteerd van de ideale weercondities in het nabijgelegen Bordeaux. Ten slotte kan ik de avontuurlijke wijnliefhebbers Corsica aanraden: 2016 is hier hèt jaar om de autochtone druiven van dit woeste eiland te ontdekken.

 

 

 

toegevoegd op 25.03.2019